Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fanny Edstam, kulturredaktör.

Fanny Edstam: "På festival kan allt gå åt helvete"

Festivaldöden är påtaglig och inte blir det bättre när man ser dokumentärerna om misslyckade Fyre festival. Men Smögenuppstickaren Amaze festival visar att allt är möjligt. Bara man gör rätt.

Ingen har väl nu missat de två dokumentärerna om misslyckade Fyre festival: Netflix ”Fyre: The greatest party that never happened” och ”Fyre fraud” på streamingsajten Hulu.

Det är en plågsam historia som skildras om en på pappret briljant festivalidé som gick åt helvete.

I slutet på 2016 flögs ett gäng kändisar med miljontals följare på sociala medier till en liten ö i Bahamas. Modellerna Kendall Jenner, Bella Hadid och svenska Elsa Hosk var några av de som publicerade vackra festbilder med turkosblått hav och simmande grisar. I reklamen utlovades en lyxfestival på knarkkungen Pablo Escobars privata ö.

Lyxen blev till misär

Bakom det hela låg hiphopstjärnan JaRule och Billy McFarland som dömdes till sex års fängelse efter skandalen.

För någon lyx mötte inte besökarna av när de väl kom dit. Det fanns inga hus, knappt någon mat, ingen el och inga toaletter. Det fanns absolut inte några yachter, VIP-villor eller gourmetkockar.

Visst fnissade jag lite när nyheten om misslyckandet publicerades över hela världen. Ett gäng rika ungdomar som fick känna på hur det är med lite skit. Men samtidigt blåstes invånarna på ön som kämpat med att försöka bygga upp festivalen med orimliga förutsättningar. Arrangörerna stack och efteråt har öborna haft en lång ekonomisk uppförsbacke.

Samtidigt går svenska festivaler i graven. Med rubriken "Festen är över - det är dags att stänga igen Summerburst" dödförklarade GP:s musikskribent Johan Lindqvist EDM-musiken på Sveriges stora scener.

Jag håller inte med. För det finns positiva exempel i tragedin. Det är bara att se på Smögensuccén och uppstickaren Amaze festival. Närmare 7000 besökare kom förra sommaren för att delta i en enorm exotisk nattklubb vid havet med Steve Angello som dragplåster.

LÄS MER: Steve Angello kommer till Smögen

LÄS MER: Rebecca & Fiona taggade inför Smögenspelningen

Visst fanns det ett och annat klagomål. Matutbudet, parkeringsmöjligheter och annan logistik. Sådant som alla festivaler oavsett standard får klagomål på. Folk är aldrig helt nöjda.

Men festivalen kommer tillbaka i sommar den 27 juli och arrangören lovar minst en bokning i samma kaliber som Steve Angello. Trots att inga artister är officiella går early bird-biljetterna åt.

LÄS MER: Smögens succéfestival gör comeback i sommar

Vad är då framgångsreceptet? Jo, den gamla hederliga visdomen att inte ta på sig mer än vad man klarar av. Man har helt enkelt organiserat Smögenfestivalen så enkelt, men attraktivt, som möjligt.

Amaze festival pågår under en dag, inte mer. Kanske kan de i framtiden utöka till ytterligare någon dag. Festivalen har endast en riktigt stor bokning. Inte som Fyre festival som utlovade Major Lazer, Blink 182, Migos, Lil Yachty och många fler.

Det är stora ekonomiska risker med att organisera en festival och oförutsedda händelser som dåligt väder och avbokade spelningar kan förstöra allt.

Nu dömda Billy McFarland hade ingen tidigare erfarenhet av att arrangera festivaler. Då bör man fundera på, är det jag föreställer mig möjligt? Om njea. Backa och tänk om. Om Ja? Kör bara kör!