Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anklagelserna riktades Peter Aalbaek Jensen under metoo-kampanjen. Arkivbild.

Film i Väst bryter med "Svinet"

Film i Väst avbryter allt samarbete med den sexanklagade danske filmproducenten Peter Aalbaek Jensen, skriver flera medier.

Beslutet togs enligt ett pressmeddelande på tisdagskvällen efter ett möte mellan Film i Väst och det danska filmbolaget Zentropa.

"Zentropa accepterar att Peter Aalbaek Jensen inte kan ha funktionen som exekutiv producent i nya samproduktioner med Film i Väst", säger svenska filmbolagets vd Mikael Fellenius.

Peter Aalbæk Jensen har pekats ut i samband med metoo-kampanjen där flera kvinnor med anknytning till Zentropa vittnat om sexuella trakasserier.

"Svinet"

Stjärnproducenten, som själv kallar sig för "Svinet", har uttryckt att han helt enkelt tycker att det är roligt att tafsa och inte har för avsikt att sluta.

- Det är heligt för mig att jag kan göra och säga vad jag vill, men jag respekterar också att Film i Väst kan göra och säga vad de vill. Jag kan inte ge dem mindre frihet än jag själv kräver, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Han tycker dock att det är konstigt att beslutet kommer nu, då han aldrig gjort någon hemlighet av beteendet.

- Diskussionsämnet har varit känt i många år och var senast på tapeten när jag var med i "Skavlan" för några år sedan, säger han.

Peter Aalbæk Jensen grundade Zentropa tillsammans med regissören Lars von Trier. Han är just nu knuten till vikingadramat "Röde orm" och von Triers "The house that Jack built", som samproduceras av Film i Väst.