Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Filmfestivalens egen apokalyps utan Draken

På fredag går ridån upp för Göteborgs filmfestival, som sedan starten varit knuten till biografen Draken vid Järntorget. Men de närmaste åren riskerar festivalen att bli hemlös, utan sin paradbiograf.

Filmfestivalen i Göteborg har i drygt fyrtio år varit knuten till biografen Draken vid Järntorget. När Petter Stordalens nya hotellkomplex förverkligas, med planerad byggstart 2019, kan de behöva se sig om efter andra lokaler.

– Den här festivalen blir den sista så som vi känner den, säger Filmfestivalens VD Mirja Wester.

– Det vi har några tuffa år framför oss, men vi hoppas att vi ska resa oss ur byggdammet som ett slags Filmfestivalens fågel Fenix, och att det nya hotellet och de planerade kulturkvarteren ger Göteborgs filmfestival en möjlighet att växa in i miljön.

"Festivalens hjärta och själ"

Speciellt glada är Mirja Wester och Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare, över att alla inblandande i byggplanerna understryker att Draken ska bevaras. Biografen har varit filmfestivalens hjärta och själ från starten, berättar Mirja Wester.

– Den är unik för oss som plattform men också unik i världen, säger hon och påminner om de engagerade filmentusiaster som 1995 gick ihop och räddade biografen från nedläggning genom att köpa dess stolar.

– Det märks tydligt när festivalen tar hit kända filmskapare från olika håll i världen att de känner vördnad inför biografen - och att de får uppleva något som de kommer att minnas. Här finns en själ och en värme, det är ett tempel för filmkonsten, säger Mirja Wester.

Väldigt många frågetecken

Inför berörda stadsplanerare, hotellutvecklare och kulturfinansiärer, visar duon ett bildspel från de stora filmfestivalerna i Venedig och Cannes, och uppehåller sig länge vid det nybyggda filmfestivalpalatset i Berlins Potsdamer Platz.

– De manifesterar sin filmfestival i stadens centrum, och festivalpalatset är där själva kärnan för engagemanget. Det är viktigt för att publiken ska känna att de är på en filmfestival, att hela miljön präglas av det, säger Jonas Holmberg.

De lyfter också fram att Filmfestivalen sedan en tid tillbaka känner sig utspridd och splittrad:

– Nu har festivalen sitt hjärta i Draken, men mer och mer av sin kropp längs Avenyn där det finns fler visningsmöjligheter. Men Draken är där folk tänker att Filmfestivalen ska ligga och där vi vill vara.

Ovisshet i två år

Efter årets festival finns en viss oro över vart de ska ta vägen. Framförallt gäller det åren 2020 och 2021. Festivalen har då inga garantier för att de kan vara kvar i biografen Draken under bygget av Stordalens hotell.

Vi hoppas det, men det handlar ju om allt från bullernivåer till om vi ens kommer att kunna få tillgång till ingången under ombyggnaden, säger Mirja Wester.

Har ni sett ritningar? Vet ni om entrén kommer att förbli orörd?

– Jag vet inte om den fortfarande är skyddsmärkt, men av de skisser jag sett så ska bottenvåningen och Drakens entré vara desamma även efteråt, säger Mirja Wester.

– Hotellägarna värnar ju om Draken väldigt mycket och håller med om att det är en speciell plats. Det är i alla fall de signaler som vi har fått, och det är också därför de vill bygga sitt hotell just här, säger Jonas Holmberg.

Hoppas få vara kvar ändå

Festivalens plan är antingen att vara kvar på Draken ändå, trots det omfattande stök och byggkaos de räknar med, att vara på Draken delar av tiden eller att "hitta ett annat ställe."

Samtidigt finns det inte särskilt många ersättningslokaler för biografen Draken i Göteborg, slår de fast.

Just nu är ledningen för Göteborgs filmfestival i dialog med fastighetsägaren Balder och byggentreprenören Skanska om framtiden.

– Men var vi är 2020 vet vi inte ännu, konstaterar Jonas Holmberg.

Hotell Draken

I juni 2018 presenterade Petter Stordalen sina planer på att uppföra ett nytt Clarion hotel vid Järntorget, med hjälp av fastighetsbolaget Balder.

Avtal har slutits med Stordalens hotelloperatör Nordic choice hotel och Folkets hus i Göteborg för att utveckla verksamheten.

Planen är att integrera biografen Draken i verksamheten.

Hotellet beräknas bli 33 våningar högt, med 453 rum, 18 konferenslokaler, restauranger och gym.

Planerad byggstart är 2019.

Hotellet öppnar, om allt går enligt beräkningarna, 2022.

Den 7 juni godkände kommunfullmäktige i Göteborg detaljplanen för området. Att den nu överklagats till Mark- och miljödomstolen innebär att byggstarten skjuts upp.

Göteborgs filmfestival i siffror

11 dagar

376 filmer från 83 länder

ca 35 000 besökare

1900 branschgäster från 50 länder