Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den finska komedin Aurora om ensamhet, vardagsrasism och alkoholism. Bild: Pressbild

Filmpremiär, mingel och direktsänd invigning i Bohuslän

På fredag går Göteborg Film Festival av stapeln. En årlig festival som vill ge utrymme för kvalitetsfilm. Och för tredje året i rad finns möjligheten att vara med från flera ställen i Bohuslän.

”En festande nageltekniker med anknytningsstörningar blir äktenskapsmäklare åt iransk flykting i denna oemotståndliga debut. Med sprudlande energi och avväpnande svart humor berättar Miia Tervo om ensamhet, vardagsrasism och alkoholism i en intelligent romantisk komedi som leker med fördomar och genrekonventioner.”

Så beskriver Göteborg Film Festival den finska komedin Aurora som har premiär på årets invigning av Göteborg Film Festival på fredag den 25 januari.

Men på flera ställen i Västra Götaland, bland annat i Uddevalla, Lysekil och Hunnebostrand, har man möjligheten att se invigningen live via streaming.

– Det har utvecklats till en härlig tradition som vi tillsammans har skapat med ett fyrverkeri av filmupplevelser, bubbel och gala, säger Josefine Hardstedt ansvarig för projektet.

LÄS MER: Orustfilm har världspremiär på Göteborgs Film Festival

Tanken är att alla i regionen ska få chansen att ta del av festivalens glitter och glamour. I Uddevalla är det ett samarrangemang mellan Bohusläns museum, Filmis - Uddevalla Filmstudio och Uddevalla kommun.

– Filmis jobbar väldigt hårt som filmklubb här i staden och vill för sina medlemmar tillgängliggöra festivalen för den som inte har möjlighet att ta sig till Göteborg. Sedan är det mysigt med mingel, röda mattan och feststämning, säger Johan Kvastegård, programansvarig på Bohusläns museum.

Komikern Emma Knyckare..

Kvällen börjar med mingel och livemusik. Sedan visas den nya kortfilmen Zlatan i Alperna av Monne Lindström. Därefter visas Aurora. Dessutom livesänds själva invigningsceremonin från Biograf Draken i Göteborg. Bland annat står komikern Emma Knyckare och nytillsatta kulturministern Amanda Lind (MP) på scen. Det blir ett av hennes första officiella framträdanden sedan hon häromdagen tillsattes som minister.

LÄS MER: Amanda Lind inviger Göteborgs filmfestival

Varje år har filmfestivalen ett tema på agendan. Förra året var det nationalism. I år blir det apokalypsen som får löpa som en röd tråd bland filmerna.

– Det här är tredje året som vi livestreamat invigningen och vi märker att det blir mer och mer intressant med lite smalare film. Sådant man kanske inte annars kan se på biografen. Eller om man vill kalla det kvalitetsfilm, säger Johan Kvastegård som vill att salen som rymmer 150 personer på museet ska fyllas.

– Förra året kom det cirka 100 personer, och vi vill såklart slå det med vår uppåtgående trend, säger han.

Fakta: Göteborg Film Festivals invigning i Bohuslän

Hålltider

17.30: Livesändningen från Draken börjar.

18.15: Zlatan i Alperna - 15 minuter.

18.30: Aurora - 1 timma och 46 minuter.

Platser i Bohuslän

Bohusläns museum, Uddevalla.

Ljungskile bio, Grundtvigsalen på Ljungskile folkhögskola.

Folkets hus i Lysekil.

Kulturhuset Hav och Land, Hunnebostrand.

Fregatten, Stenungsund.