Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alicia Vikander är en cool actionhjältinna men som helhet känns "Tomb raider" inte lika lyckad. Pressbild.

Filmrecension: Tomb raider

En nysatsning på en tuff hjältinna, redan känd från dataspels- och filmvärlden, med Oscarsvinnaren Alicia Vikander i huvudrollen – nog borde den kännas fräschare än ett ratat Indiana Jones-manus?

Är Lara Croft en cool, självständig hjälte eller en sexistisk dröm, designad främst för dataspelande killar? Om det tvistar Angelina Jolie-fans och (möjligen inte) snubbar med retrospel i konsolerna världen över. Eller kanske har den diskussionen självdött nu när protagonisten i de framgångsrika spelen har slopat pin-up-stilen och börjat klä sig mer rimligt?

Med Alicia Vikander i nysatsningen på filmserien tillkommer, förutom ett imponerande sexpack, hur som helst även ett naturligt djup i rollfiguren. Vikander gör sig bra som actionhjältinna och hennes Lara är ung, kaxig, stark och vilsen. I den här så kallade ursprungshistorien har hon vänt familjeförmögenheten ryggen, försörjer sig som cykelbud i London och vägrar erkänna att hennes försvunne pappa är död.

Mycket är nytt men äventyrsandan med gåtor, artefakter och mystomspunna gravar är intakt. När Lara ger sig av mot en mystisk ö utanför den japanska kusten i spåren av sin far vinkas det också friskt till spelfans, som kan känna igen sig visuellt i skeppsbrott och spektakulära actionhöjdpunkter vid vattenfall och i ett gammalt rostigt flygplan.

Dessutom har ljudeffekterna som Lara Croft begåvats med i spelen hängt sig kvar. (Men den ständiga påminnelsen om att hon andas, pustar, flåsar, skriker, gnyr och grymtar sig fram i tillvaron tar över lite för mycket i den här filmiska formen.)

Problemet med nya "Tomb raider" är dock inte hur den leker med datorspelskonventioner utan att den trots en seriös nysatsning känns så förtvivlat omodern. Lara är i princip ensam kvinna i ett hav av män (det duger helt enkelt inte längre 2018), nivån på dialogen är skrattretande låg och själva handlingen känns som ett hopkok av ratade Indiana Jones-manus från 1980-talet.

Det ljumma resultatet är trist, inte minst med tanke på hur spelen om Lara Croft så ofta har legat i framkant. Här får hon spö av varenda superhjälterulle som producerats på senare tid.