Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Påverkar med kameran. Safin Taki är i Uddevalla för att hälsa på sina föräldrar. Sedan 2003 har han bott till och från i Kurdistan där han med hjälp av kameran vill väcka omvärlden.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

"Filmskapande är ett annat sätt att kriga"

Att göra film blev ett sätt att påverka omvärlden för Safin Taki och hans familj. Nu uppmärksammas de vid två musikfestivaler i USA.

– Vi har tur att inget hände, säger Safin Taki. Vi sitter på ett kafé i centrala Uddevalla. Långt i från den inspelningsplats vi ser framför oss på Safins laptop. Han tänker tillbaka på den där veckan de spelade in musikvideon till den finskkurdiska popstjärnan Helly Luvs låt Revolution. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi filmade bara tre kilometer i från fronten. I en by som var ödelagd av IS.

Videon handlar om kriget I Irak och skildrar hur en by blir attackerade av IS och hur Peshmerga (betyder "de som möter döden"), som är kurdernas väpnade militärstyrka, kommer till byn för att försvara invånarna. Med videon vill de även uppmärksamma hur kurderna tillsammans med omvärlden har enats mot detta internationella hot. Med i videon hade de flyktingar och soldater från Peshmerga.

– Vi tänkte innan att det här det kommer inte att bli lätt. Men vi behövde komma till verkligheten. Den här videon gick inte att göra i någon studio.

Det var en tuff vecka. De fick ofta avbryta. I bland blev det till och med riktigt farligt.

– De sköt mot oss och vart vi var.

Men de blev klara och resultatet blev en stark video som fick mycket uppmärksamhet. Safin berättar att han aldrig hade utsatt sig för det här för en vanlig film.

– Nej, det gjorde vi för vikten av budskapet.

Deras musikvideo har nu chans att vinna fina utmärkelser på två amerikanska musikfestivaler. Safin lutar sig tillbaka. Han backar bandet till början av 2000-talet. Han gick medieprogrammet på Sinclair där gjorde han sina första filmer. Men intresset hade han redan med sig hemifrån.

– Jag kommer från en filmfamilj, både min far och min storebror höll redan på med film.

Det var en självklar bana att fortsätta på. Safin påbörjade en karriär som filmmakare i Sverige. Men så hände något som fick hans band till Kurdistan att knytas åt tightare.

– 2003 blev det krig i Irak.

Kurdistan, som inte är någon nationalstat, består av områden i norra Irak, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran och nordöstra Syrien.

– Vi bestämde oss för att åka ner och se vad vi kunde hjälpa till med.

Resan resulterade i att Safin, hans far Sliman och storebror Aras på uppmuntran av premiärministern Nechirvan Idris Barzani startade en filmskola på Salahaddin Universitetet i Erbil. Att kunna ha möjligheten att vara med och stärka Kurdistan blev en plikt för dem.

– Vi släppte allt för det här.

Skolans rykte byggdes upp. De lyckades få skolan auktoriserad och i sex år drev de skolan innan de lämnade över ansvaret till studenterna de lärt upp och administrationen på College of fine arts.

Familjen Taki valde att gå vidare och startade det egna film och media bolaget Golden Screen Film and Media Company Ltd.

– Skolan var mer som välgörenhet för oss. Vi hade väldigt små medel att röra oss med. Efter vi avslutade utbildnings projektet så var det dags att jobba på att utveckla film- och mediabranschen .

De fick många kunder. De gjorde kortfilmer, reklamfilmer, musikvideos och dokumentärer. Och de lärde upp ett 50-tal män och kvinnor både framför och bakom kameran.

– Men sedan kom nästa problem. När Saddam försvann kom IS. Helt plötsligt stod vi där mittemot något så stort, en terrororganisation, som ville gå igenom vårt land för att ta sig till Europa. Det blev nya spelregler och det blev dags för oss att ta ansvar igen.

Peshmergan plockade upp sina vapen. Safin och hans bröder använde filmspråket.

– IS är starka på sociala medier. Det vi kunde göra var att genom dokumentärer och musikvideos visa vad som händer.

Om Safin och hans bröder kommer åka över till musikfestivalerna i USA vet han inte än.

– Vi har inte bestämt oss, den första är redan om sex dagar.

För Safin känns det konstigt att ställa sig i rampljuset. För honom har budskapet i deras filmer alltid varit det viktigaste.

– De riktiga hjältarna är kvinnorna och männen vid fronten. De som offrar sitt liv varje dag.