Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I ett av avsnitten av nya "Sarah's sound of musicals" får tittarna möta musikalartisterna som berättar om sin vardag. "De själva beskriver yrket som att de måste vara som elitidrottare, de spelar åtta föreställningar i veckan året om utan lov", säger Sarah Dawn Finer. Arkivbild.

Finer: Musikal är den ultimata konstformen

Sarah Dawn Finer beskriver sig själv som en nörd i allt hon tycker om. Hon grottar gärna ned sig i så väl Motown som singer-songwriters – och musikaler är inget undantag. Nu delar hon med sig av sina djupgående kunskaper i den nya SVT-serien "Sarah's sound of musicals".

- När en musikal är bra så är det den ultimata konstformen, för den triggar alla delar i mig – det känslomässiga, det musikaliska, det visuella och den här resan att få försvinna in i en annan värld i två och en halv timme, säger Sarah Dawn Finer.

Det var hon själv som ringde till SVT med en idé om att få dyka ned i musikalens värld. Resultatet blev serien "Sarah's sound of musicals" i sex delar som bland annat berättar om musikalens historia, hur man skapar en ny musikal och om varför dagens föreställningar ser ut som de gör.

- Men framför allt får man träffa dem som jobbar med den här genren som yrke, på scenen, bakom scenen, runt om, de som skapar den och de som utför den, för att helt enkelt visa att det är typ den svåraste konstformen som finns, säger Finer.

Någonting för alla

Ibland möter hon folk som säger att de "inte är en musikalmänniska", men den beskrivningen avfärdar hon.

- Så kan man inte riktigt säga för det finns lika mycket olika musik som det finns olika musikaler, det handlar bara om att hitta något man själv går i gång på, säger hon.

Hon beskriver uttrycket musikal, med alla stora känslor, som "inte speciellt svenskt" men nämner "Kristina från Duvemåla" och "Så som i himmelen" som undantag – uppsättningar som båda har gjort starka avtryck här hemma.

"Helt omvälvande"

Hennes första möte med musikalen var på film. Kanske var "Annie" den första hon såg (hennes dotter heter Annie). Men hon har också tidigare minnen från "West Side story", "Hair" och från när hon såg "Singin' in the rain" med sin farmor.

- När vi åkte till Broadway för första gången tog mina föräldrar med oss på en föreställning med Gregory Hines som hette "Jelly's last jam" och det var helt omvälvande, minns hon.

Själv har Sarah Dawn Finer gjort tre större musikalroller, och kan tänka sig att göra fler – om det är rätt roll. Det måste också vara rätt tidsmässigt då hon beskriver en musikalroll som ett stort åtagande.

"Sarah's sound of musicals" får premiär i SVT1 den 3 oktober.