Folke Corneliusson blev riksspelman

Norra Bohuslän har fått en ny riksspelman. I lördags 28 juni spelade Folke Corneliusson upp för Zornmärket i silver och blev därmed riksspelman. Endast två personerur nordbohuslänsk musiktradition har tidigare blivit riksspelmän.

ANNONS

Zornmärkesjuryn skriver sin motivering att Folke får silvermärker "för genuint spel av låtar i en unik tradition från norra Bohuslän."

Det syftar på Hogdalstraditionen, där Folke – född 1938 – varit en del sedan han började spela fiol som nioåring tillsammans med bröderna Ernst och Artur Lundberg. Artur Lundberg, född 1901, är legendarisk inom Hogdalsmusiken. Han var inte bara riksspelman utan fick också Zornmärket i guld 1977. Guldmärket kan man inte spela upp för. Det tilldelas "synnerligen framstående traditionsbärare" efter nomineringar till juryn.

Artur Lundberg var skaparen av Hogdals Spelmanslag, som finns kvar än i dag. Där kan man ibland få höra Folke Corneliusson spela, som för en kort tid sedan när spelmanslaget hade lunchkonsert på Skagerack.

ANNONS

Brons- och silvermärket får man efter uppspelning för en jury. Den som får silvermärket blir också riksspelman. Hogdalstraditionen är en speciell dialekt inom folkmusiken. Den bottnar i dansmusik som spelades till dans och bröllop och har bland annat en speciell form av polska, svår att fånga i notskrift.

På Zornmärkets egen hemsida beskrivs den som "hoppig". Där kommenterar den nyutnämnde riksspelmannen Folke Corneliusson själv polskan från Hogdal-Lommeland så här: "Den går inte att jämföra med andra polskor, Det är liksom alltid hacketoner i."

Tidningen har försökt nå Folke Corneliusson för att gratulera men ännu inte kommit kontakt.

Folke Corneliusson med diplom vid uppspelningarna som ägde rum 24-29 juni i Ingesund, Arvika.

ANNONS