Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Folkmusiker med många engagemang

Förra årets kulturstipendiat i Uddevalla, Albin Broberg, har just släppt en singel med folkmusikbandet Lekarerätten, och är på gång med ett fullängdsalbum med ett annat band.

– Nästa år kommer jag att släppa en hel skiva med det nystartade folkmusikbandet AXVY. Vi har hållit på i mindre än ett år, säger Albin Broberg.

Just nu gör han en termin som utbytesstudent på Norges musikhögskola i Oslo. Annars är han inne på tredje året på musikhögskolan i Göteborg. Albin Broberg har varit med i flera olika folkmusikkonstellationer.

– Nu när jag är här en termin i Oslo försöker jag förkovra mig så mycket jag kan, så jag har sagt till alla band att jag behöver koncentrera mig på musiklivet här. Det finns en aktiv folkdansscen i Oslo som jag försöker ta del av.

Läs även: En mångsträngad talang fick stipendiet

Så just nu är det "bara" två band som gäller. Lekarerätten med Albin Broberg på cittern och de övriga tre bandmedlemmarna på piano, fiol och slagverk som spelar skandinavisk folkmusik, släppte sin första singel för två veckor sedan.

– Det kommer följas upp av en turné som omfattar Tyskland, Belgien och Tjeckien. Vi kommer även genomföra en konsert i Stenungsund i december.

Albin Broberg spelar cittern även i AXVY, Övriga instrument är gitarr, slagverk och hardangerfela. De spelade in sitt fullängdsalbum i somras. Den tredje oktober skickade de in det för mixning.

– Det är också ett folkmusikband, men mycket mer nedskalat. Framförallt slagverket har ett speciellt sound. Ett mer intimt sound än de andra banden jag har varit inblandad i, med mycket fokus på ljud och detaljer.

Det var en tre till fyra år sedan som Albin Broberg började se sig som folkmusiker.

– När jag bodde i Ljungskile och gick på Kulturskolan var det rockband och jazzband som gällde. Sedan var jag med i Uddevalla stadsmusikkår. Och det hänger väl i sig in i folkmusiksvängen att det är väldigt kul att blanda olika stilar. Pianisten i Lekarerätten är jazzpianist, och det påverkar vårt sound.

Albin Broberg berättar att cittern som han spelar, är ett instrument som har utvecklats från det grekiska instrumentet bouzouki, till att passa för svensk och irländsk folkmusik.

– Jag är trummis från början och började spela när jag var väldigt liten. Och mina föräldrar spelade mycket musik hemma, bland annat irländsk folkmusik. Så jag satt och tittade på Youtubeklipp, och hittade en som spelade bouzouki och blev helt besatt av det. På den vägen är det.

FAKTA: ALBIN BROBERG

Född: År 1993 i Ljungskile

Studier: På musikhögskolan i Göteborg, folk- och världsmusiklinjen. Går just nu en termin som utbytesstudent på Norges musikhögskola i Oslo

Aktuell: Har just släppt en singel med folkmusikbandet Lekarerätten

Framöver: Kommer att släppa ett fullängdsalbum med nystartade folkmusikbandet AXVY nästa år