Journalisten Fredrik Önnevall utanför rättssalen vid förhandlingen i hovrätten i Malmö i oktober 2017.
Journalisten Fredrik Önnevall utanför rättssalen vid förhandlingen i hovrätten i Malmö i oktober 2017. Bild: Johan Nilsson/TT

Fosterlandsteamet tackar nej till rättshjälp från SVT

Teamet bakom SVT-serien Fosterland tackar nej rättshjälp från SVT. "Det känns bra att vårt program nu inte kan användas för att ifrågasätta vikten av public service." säger Fredrik Önnevall.

ANNONS

På måndagen meddelade journalisten och programledaren Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och Hanin Shakrah, som var researcher i samband med serien Fosterland, att de tackar nej till rättshjälp från SVT.

"Vill inte bli slagträ"

Beslutet kom i form av ett gemensamt uttalande på Facebook.

"Vi vill inte bli ett slagträ i debatten om SVT:s oberoende och värdet av public service" skriver de tre journalisterna, som dömts för människosmuggling, bland annat.

Totalt rör det sig om 152 440 kronor som SVT skulle ha betalat ut till de tre medarbetarna. Beslutet att tacka nej till rättshjälpen motiverar de med att allmänhetens åsikter går isär kring det ekonomiska stödet:

ANNONS

"Många tycker att det är självklart att SVT som arbetsgivare och ansvarig utgivare ska stå bakom oss ekonomiskt och inte bara publicistiskt. Andra tycker att det är fel att deras public serviceavgift går till rättshjälp."

När GP når Fredrik Önnevall på måndagskvällen förklarar han:

– Efter rättsprocessen har det uppstått ganska mycket diskussion kring det här och vi kände oss inte bekväma med att bli föremål för en diskussion om behovet av public service.

Tongångarna har delvis varit höga och kritiken massiv berättar han.

– Därför känns det bra att vårt program nu inte kan användas för att ifrågasätta vikten av public service.

Fredrik Önnevall var programledare för serien Fosterland, som sändes i SVT under två säsonger med start 2015.

Programidén var att resa runt i Europa och intervjua dels personer som kallar sig nationalister, och dels de som känner sig som nationalisternas måltavlor. I Aten träffade Fredrik Önnevall och resten av SVT-teamet en pojke på flykt från Syrien. De fattade beslutet att hjälpa honom att ta sig till sina släktingar i Sverige, trots att de var medvetna om att beslutet innebar att de utförde en illegal handling.

Kristallen-pris och åtal

Efter premiären 2015 belönades Fosterland med tv-priset Kristallen. Samtidigt åtalades teamet bakom serien för människosmuggling.

ANNONS

I februari 2017 dömdes de av Malmö tingsrätt för människosmuggling. Domen överklagades till hovrätten och senare även till Högsta domstolen, som även de ansåg att det rörde sig om människosmuggling. I HD-domen som kom i december i fjol mildrades dock straffet från 75 timmars samhällstjänst till villkorlig dom och 40 dagsböter.

SVT:s ledning bestämde sig för att, i egenskap av arbetsgivare och ansvarig utgivare, stå för alla kostnader för offentliga försvarare till den åtalade trion.

Har betalt sina dagsböter

"Beslutet var en trygghet att ha i ryggen inför den kommande rättsprocessen som vi visste skulle bli lång eftersom åklagaren redan från början hade det uttalade målet att fall som vårt skulle prövas av Högsta Domstolen och utgöra ett prejudikat." skriver SVT-journalisterna på Facebook.

Sen dess har mycket hänt, konstaterar de:

"Vårt fall har prövats ända upp i högsta instans och vi vet nu att rättsväsendet anser det vara juridiskt fel att hjälpa ett barn i en nödsituation på det sätt vi gjorde. Trots att barnet var en syrisk krigsflykting som Migrationsverket anser är speciellt skyddsbehövande så räknades det som människosmuggling när vi underlättade för pojken att söka asyl. För detta dömdes vi till villkorlig dom och dagsböter, vilka vi nu betalt."

Trots domen ångrar Fredrik Önnevall ingenting:

ANNONS

– Det har varit lärorikt och omvälvande att få vara med om allt det här. Jag var i den där lägenheten, och vet exakt hur pressad den här unge pojken var, att han var på väg att göra något allvarligt som kunde leda till att han miste livet. Vi var de enda som kunde förändra hans situation. Allt ställdes på sin spets. Hur vi än hade valt i det läget så hade det fått allvarliga konsekvenser som vi hade fått leva med.

ANNONS