Senast Nobelpriset i litteratur delades ut var i december 2017, till Kazuo Ishiguro. Blir det någon prisutdelning i år? Arkivbild.
Senast Nobelpriset i litteratur delades ut var i december 2017, till Kazuo Ishiguro. Blir det någon prisutdelning i år? Arkivbild.

Frågan om litteraturpriset ännu inte löst

Katarina Frostenson har utträtt ur Akademien – men räcker det för att blidka Nobelstiftelsen? Fortfarande är det oklart om Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år.

ANNONS
|

Kommer det besked redan på det traditionsenliga torsdagsmötet i kväll?

Nja, det tror inte ständige sekreteraren Anders Olsson som konstaterar att "inga avgörande frågor ligger på bordet" inför mötet.

"Vi avvaktar Nobelstiftelsens möte snart och ser vad de kommer fram till", skriver han i ett sms till TT.

Den 18 januari meddelade Akademien att man efter långa förhandlingar enats om en förlikning med Katarina Frostenson. Efter 25 år som akademiledamot begärde hon sitt utträde ur institutionen och fick i en pensionsliknande uppgörelse löfte om 12875 kronor i månaden, plus en hyresreduktion för den lägenhet som hon hyr av Akademien.

I en intervju med TT konstaterade Anders Olsson då att frågan om Frostensons framtid var en av de punkter som Nobelstiftelsen i ett brev i december framhöll som "oerhört viktig för oss att lösa".

ANNONS

- Vi får se vad de ytterligare kräver, men det handlar mycket om själva beslutsprocessen, att Nobelstiftelsen också får veta att den nya utvidgade Nobelkommittén får ett reellt inflytande över priset, sade han då.

Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund har i nuläget inga besked om när stiftelsen tänker fatta beslut. Men Anders Olsson är försiktigt positiv.

"Vi är själva inriktade på att dela ut priset i år och arbetar vidare på den linjen", skriver han till TT.

TT
Fakta: Detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.

Den 28 april lämnar Sara Stridsberg Akademien.

I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 12 juni åtalas kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagar domen till hovrätten,

I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen och antar en ny stadgekommentar.

Den 7 november begär Jayne Svenungsson utträde ur Akademien.

Den 14 november avslutas förhandlingarna i hovrätten om kulturprofilen.

Den 3 december döms mannen till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt.

Den 10 januari offentliggör Kjell Espmark och Peter Englund att de återvänder till Akademiens inre arbete.

Den 18 januari meddelar Svenska Akademien att man har nått en förlikning med Katarina Frostenson, som utträder ur Akademien. Hon kompenseras med en pensionsliknande lösning om 12875 kronor i månaden plus hyresreduktion

ANNONS