Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

"Frideborg skulle kunna föra Uddevallas musikarv vidare"

Uddevalla kommun har i uppdrag att kunna erbjuda oss ett likvärdigt alternativ till det vi har idag. Vi tänker att det alternativet skulle kunna vara Frideborg på Kungsgatan som just nu söker en ny hyresgäst, skriver Uddevallas musikföreningar i ett gemensamt upprop.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Bristen på liveställen är ett hot mot det lokala musiklivet och kan på sikt betyda slutet för det svenska musikundret. Det visar en ny rapport från Studiefrämjandet, MoKs och Livemusik Sverige.”

I Uddevalla och i Sverige försvinner allt fler livescener. Bryggeriet har stängt, Köket har lagt ner och Mortens bokar bara säkra kort. Kulturhuset Bastionen där Musikföreningen Adrian, MF Musikhuset, Bluesföreningen och Föreningen Hvitfelt huserar idag kommer inte finnas för alltid. Uddevalla kommun har sedan länge informerat föreningarna om de planer som finns att riva den och flera andra byggnader i samma område.

LÄS MER: Ellinor och Ellinor råddar Adrian

LÄS MER: Råpunk gånger två på Bastionen

Det är inte första gången vi behöver flytta på oss. Sedan Musikföreningen Adrian såg dagens ljus 1978 så har det flyttats många gånger, från Rakan till Studio 32, från Casablanca till Bohusläns Teater och en massa aulor däremellan tills vi kom till Hvitfelt och därefter Kulturhuset Bastionen. Vissa av oss, som Kulturföreningen Uddevallakassetten, arrangerar i brist på lokaler evenemang på sitt Kontor som består av en hyrd del av en lägenhet.

Men Uddevalla kommun har också i uppdrag att kunna erbjuda oss ett likvärdigt alternativ till det vi har idag.

Vi tänker att det alternativet skulle kunna vara Frideborg på Kungsgatan som just nu söker en ny hyresgäst. En byggnad med gamla anor inom kulturen som skulle kunna föra Uddevallas musikarv vidare, och inte minst hjälpa till att säkra tillväxten av detsamma. Vi har både sett och hört diskussionerna om ett nytt badhus föras i mer än tolv år och ska det ta lika lång tid för ett kulturhus att byggas så kommer vi nog inte ha en enda musikutövare, arrangör eller musikförening kvar i Uddevalla. Och det skulle väl vara fantastiskt att kunna använda de fina byggnaderna som faktiskt finns i och slippa låta de stå tomma och förfalla.

LÄS MER: Laddar för fullt ös på festivalen

LÄS MER: Från klassiskt till punk när ny bok skildrar Uddevallas musikhistoria

Vi ser fram emot ett första steg i hur kommunen tillsammans med oss musikföreningar hade kunnat jobba mot en gemensam lösning. Titta bara på hur Trollhättan har vågat satsa på sitt Nohab-område med N3 och alla andra aktörer.

Sedan drygt ett år tillbaka har Musikföreningen Adrian satsat på små intima spelningar på både Janssons Musik och Bohusläns museum och nu ser vi att vi håller på att växa ur kostymen. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt att arrangera små spelningar som lite större arrangemang och längtar efter en lokal som hade passat bättre till våra behov.

Vi vill satsa hållbart och långsiktigt med ett levande centrum för kultur och musik, något som Torp köpcentrum aldrig kan erbjuda. Vi är också beredda på att göra jobbet. Men är kommunen villiga att göra detsamma?

Musikföreningen Adrian

Ellinor Hermansson

Sonny Eskilsson

Ellinor Andersson

Musikföreningen Musikhuset

Niklas Stahl

Föreningen Hvitfelt

Morgan Olsson

Uddevalla Bluesförening

Christer K Johansson

Kulturföreningen Uddevallakassetten

Lars Wallin

Kulturföreningen Kaus

Hilma Kekkonen Orrell