Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En ser ur filmen Gökboet, en av skådespelaren Jack Nicholsons första långfilmer.

Gökboet och en av hans tidigare filmer

Två filmer av den tjeckiske filmregissören Milos Forman visas på Filmis i Uddevalla på Tjeckiens nationaldag.

FILMIS – Uddevalla filmstudio visar två av den bortgångne storregissören Milos Formans filmer på Bohusläns museum på söndag 28 oktober.

Den tidiga satiriska komedin ”Det brinner, min sköna” från 1967 och storverket ”Gökboet” från 1975. I programmet ingår också publikmingel mellan filmerna.

Bannlystes

De skriver i ett pressmeddelande att ”Det brinner, min sköna”, som hade premiär en tid innan Sovjets intåg i Tjeckoslovakien 1968, genast bannlystes av den nya kommunistregimen, för att filmen sades vara ”farlig, politisk satir”.

"Forman hotades med 10 års fängelse och tvingades emigrera till USA. ”Det brinner...” utspelas under en brandkårsfest, som spårar ur totalt. En otroligt rolig allegori över det dåvarande tjeckoslovakiska samhället under kommunistiskt förtryck.

Ett ironiskt mästerstycke, den roligaste filmen på år och dag och samtidigt en film av stor, mänsklig värme, enligt svenska filmrecensioner", skriver de.

Mest uppskattad

”Gökboet” med Jack Nicholson i huvudrollen som hamnar på mentalsjukhus och lyckas vända upp och ner på tillvaron både för patienter och personal, har väl inte kunna undgå någon, och tål verkligen att ses flera gånger.

Filmis beskriver den i pressmeddelandet som en av filmhistoriens mest uppskattade filmer.

"Den vann inte mindre än 5 Oscars. Filmen hade premiär i Sverige 1976 och gick oavbrutet på svenska biografer under drygt 10 år framåt ända till 1987, vilket är svenskt rekord", skriver de.