Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Debattören Malin Elbing vill se ett kulturhus i Uddevalla centrum. Bild: Privat

Fanny Edstam: "Gör om Gallionen till Uddevallas nya kulturhus"

Frågan om ett nytt kulturhus i stan fortsätter. Frideborg, bygga nytt, eller varför inte göra om Gallionens Hus till Uddevalla kulturhus?, skriver Malin Elbing.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har med intresse följt den senaste tidens diskussioner om att bygga ett nytt kulturhus i Uddevalla. Varför inte göra om en redan befintlig fastighet? Det gamla Domusvaruhuset i centrala Uddevalla, som uppfördes 1967 till 1968, med bästa läge och stor potential för ombyggnation står nu med stora tomma ytor som inte används. Hyreskostnaden där bör bli bra mycket förmånligare än att bygga helt nytt på annan mark.

Utanför ligger Kungsgatan med nylagd stenbeläggning och vackra bänkar med blomsterarrangemang. Alla vill vi ha ett levande centrum dit människor vill komma för att träffas och trivas, uppleva saker tillsammans. Vad kan vara ett bättre läge för ett kulturhus?

Gallionens Hus har redan bra förutsättningar att bygga vidare på. Parkeringsdäck, befintlig privat café-verksamhet i huset, stora skyltfönster att ha utställningar i, hissar, tidigare restaurangytor (gamla Domusrestaurangen), trevåningsplan där någon del av fastigheten skulle kunna inrymma en teatersalong med högt i tak och biosittning på stolsraderna, närhet till busstation och tågförbindelser.

Ta åter fram den tidigare långsträckta balkongen mot Drottninggatan, som byggdes in för några år sedan, kanske till och med gör fler balkongytor som öppnar upp utsikten i centrum åt fler håll för husets besökare. Utsikten mot museiparken kan bli förtjusande när man kommer upp en våning.

Malin Elbing