Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Charlotte Gainsbourg under första dagen av Way Out West.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Gainsbourg: Kunde bara skriva om min syster

Med föräldrarna Serge Gainsbourg och Jane Birkin föddes Charlotte Gainsbourg rakt in i offentligheten och har fortsatt vandra i strålkastarljuset sedan dess. Häromdagen spelade hon på Way Out West – men för Göteborg är hon bekant sedan tidigare insatser i Lars von Triers "Melancholia".

Charlotte Gainsbourg uttrycker ambivalens efter torsdagens spelning på Way Out West, som är en del i hennes turné världen över.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Jag älskar det vi gör, men det är också det jag har att erbjuda. Det är alltid så olika beroende på publiken och om de känner till låtarna sedan innan. Jag tycker att det är svårt att förstå eller veta hur man läser av en publik och vad jag ska göra av det, berättar hon.

2013 gick Charlotte Gainsbourgs halvsyster Kate Barry bort efter att ha fallit från en balkong i Paris och Charlottes senaste album "Rest" behandlar sorgen efter systern, men också känslorna efter att hennes far avled när hon själv var 19 år gammal.

- Jag hade redan skrivit några låtar, sedan dog min syster och det gjorde att det enda jag kunde skriva om var henne, allting var relaterat till det som hände, berättar hon.

Skräckinspiration

När hon startade albumarbetet låg den främsta inspirationen i skräckfilmsmusik – "det är någonting med energin, faran och kanske ångesten jag dras till", menar hon. Men efter systerns död flyttade Charlotte Gainsbourg med familj till New York i ett försök att komma bort från allting, och det var först där arbetet kunde börja på allvar.

- Ett tag funderade jag på om albumet var för personligt, men jag kände att jag var ärlig mot mig själv och det kändes inte oanständigt eller som någonting jag skulle skämmas över. Det var först när albumet kom ut som jag insåg att jag skulle behöva prata om det, att det inte längre handlade om att skriva texter. Det var svårare än jag trodde, berättar hon.

von Trier-hjälp

Förutom att följa sin fars Serge Gainsbourgs fotspår i musikvärlden har hon även gått i sin mors och blivit skådespelare, och har flera gånger arbetat med regissören Lars von Trier – till exempel i "Melancholia" som spelades in i Sverige. Lars von Trier blev även en hjälp när Charlotte Gainsbourg skulle skapa musikvideor till albumet.

- Han sa att "du måste göra det här själv, men jag ska ge dig verktygen så att du kan regissera dem". Jag följde varje råd han gav mig, berättar Gainsbourg.

Till hösten väntar filminspelning för Charlotte Gainsbourg, och efter det fortsätter turnén. Hon tänker dessutom börja skapa ny musik.

- Jag vill påbörja ett nytt album men jag är så otroligt långsam, jag måste börja nu.