Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Ger centrum en ingång till samtida konst

Att konsten ska stå i centrum mer än de själva är självklart för dem. De vill inte heller kalla sin visningsform för galleri. Tina Hurtig och Karina Pihl gör dock en vågad satsning i mindre skala med att ge Kungsgatan en konstpaus.

Konst-Pausen är precis vad det lilla visningsrummet kommer att heta. I själva verket utgörs det av skyltskåpen i entrén till Kungsgatan 19, tidigare adress för Fotograf Karlheden.

– Ett hål i väggen, vi har sett liknande ställen i Köpenhamn och i Italien, berättar Tina Hurtig som tillsammans med Karina Pihl vill ge centrumbesökarna en enkel möjlighet att se bra, samtida konst.

– Vi har något krav på att konsten ska hålla någon form av kvalitet. Vi riktar oss främst mot yngre, oetablerade konstnärer som har en utbildning, säger Tina Hurtig som till en början i varje fall låter konstutbildningarnas intagningskrav utgöra nålsögat.

Spännande

– Vi är nyfikna på den nya konsten, tycker det är spännande att se vad som är på gång. Sedan måste det inte vara det vi gillar, säger Tina som tillsammans med Karina har en vid syn på vad som i detta sammanhang räknas som ungt.

Konsthallen på museet är en annan möjlighet för skolade konstnärer att visa sina verk, men det kan vara svårt för unga ännu inte etablerade konstnärer att komma in där, och det kan också vara svårt för unga att fylla ett större galleri, resonerar Karina Pihl.

– Det här är så liten skala, man kan vara modigare här och pröva nya idéer. Med tio bilder fyller du Konst-Pausen, säger hon.

Renovering klar

De två första utställarna är klara, sedan bär det iväg ut i det okända för de två konstvännerna. Premiärvisningen 8 december består av teckningar av Rune Hurtig, flitig tecknare av stadens miljöer och bland annat aktiv i ABF:s målarskola. Han är också far till Tina Hurtig och gick bort för några år sedan.

– Det blev ett bra tillfälle att öppna, det är tio år sedan han dog och nu har vi också Kungsgatans renovering klar, det är något att börja bygga på, säger Tina Hurtig som med Karina Pihl främst tänker hålla Konst-Pausen öppen under helgerna.

Teckning av Rune Hurtig..