Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gothenburg culture festival bantar – slopar publikfavoriter

Det blir ett kraftigt bantat kulturkalas i sommar. Antalet programpunkter halveras, Liseberg hoppar av och scenen på Götaplatsen slopas.

Kulturkalaset, eller Gothenburg culture festival som det numera heter, tvingas dra i bromsen. Utformningen av årets kalas den 6–11 augusti presenterades på tisdagen och visade på stora besparingar:

✔ Scenen vid Götaplatsen slopas.

✔ Årets program innehåller knappt 700 programpunkter, att jämföra med cirka 1 500 förra året.

✔ Liseberg hoppar av samarbetet. Tidigare har parken haft gratis inträde på kvällstid och ett eget artistprogram under kalaset.

✔ Festivalplatserna Bältesspännarparken och Trädgårdsföreningen (där barnens kalas hålls) stänger en dag tidigare.

– Det är av ekonomiska skäl. Budgeten har dragits ner och vi får skapa en festival utifrån det ekonomiska utrymme vi har, säger Tasso Stafilidis, verksamhetschef för Gothenburg Culture Festival på Göteborg & Co.

Inget GSO på Götaplatsen

När scenen på Götaplatsen tas bort försvinner också ett par av de programpunkter som blivit festivalens flaggskepp: Dels de arabiskspråkiga storstjärnor som lockat en stor och delvis ny publik till kalaset, dels de populära mötena mellan Göteborgssymfonikerna (GSO) och popstjärnor som Laleh, Timbuktu och Miriam Bryant.

– Vi kommer att jobba vidare på att få hit artister som lockar nya publikgrupper, men det blir inte stjärnor som lockar 40 000, då vår huvudscen kommer att vara på Kungstorget, säger Tasso Stafilidis.

Hela kalaset kommer att koncentreras kring Kungstorget, där krögarna får maka på sig till ett nytt matområde vid vallgraven. Detta för att skapa mer publikplats på torget.

– En fördel med det nya matområdet är att du kommer att kunna köpa till exempel en langos i ett stånd och sätta dig vid ett bord inne på området och äta. Tidigare var det enbart till för krögarnas matgäster, säger Tasso Stafilidis.

Många kulturaktörer har hoppat av

Kalaset har i år tidigarelagts en vecka, detta för att samverka med den stora körfestivalen European Choir Games i Partille Arena 3-10 augusti, med flera tusen körsångare.

Samarbetet innebär att det kommer att bjudas på körsång alla dagar under kalaset. Men att lägga kalaset en vecka tidigare har också gjort att Liseberg hoppat av och att antalet programpunkter halverats.

– Många kulturaktörer som brukar bidra med programpunkter har inte möjlighet att vara med på grund av flytten. Det gäller också Liseberg, som har högsäsong vecka 32 och därför inte kan ha gratis entré från klockan 17, säger Tasso Stafilidis, som medger att de negativa effekterna av tidigareläggningen är stora.

– När vi tittar på upplägget för nästa års festival får vi ta med oss att vecka 32 inte är en lämplig vecka för alla som brukar vara med. Det gäller både kulturaktörer i kommun och region, samt flera av våra kommersiella samarbetspartners.

Fakta: Gothenburg Culture Festival 2019

När: 6-11 augusti.

Tema: "Voice & music/Röst & musik". Samarbete med European Choir Games.

Budget: 20 miljoner kronor (2018: 25 Mkr).

Festivalplatser: Kungstorget (huvudscen), Trädgårdsföreningen (barnens område), Bältesspännarparken (aktivitetsområde), Götaplatsen (actionsporter), Gustav Adolfs torg (internationell matmarknad)

Hittills släppta artister: Dunderhead (6/8), Iris (7/8), Kristina Issa (7/8), Dark Tranquility (8/8) och Eivør (9/8) samt Rix FM Festival som avslutar festivalen (11/8).

Hela programmet och alla övriga festivalplatser presenteras den 18 juni.