Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

GP och filmfestivalen startar museum mot fördomar

Fördomarna flödar, även inom filmbranschen. Därför har Göteborgs-Posten och Göteborgs filmfestival gått samman och skapat Fördomshistoriska museet på Draken.
– Vi gör det här är för att vi ser på film som ett sätt att vidga världen och berätta historier från andra håll än de vanliga, säger konstnärlig ledaren Jonas Holmberg.

Filmfestivalen har frågat folk i den svenska filmbranschen vad de mött för fördomar i sitt yrkesliv. I utställningen berättar sju personer om när de har blivit utsatta, eller själva utsatt någon, för fördomar och vilka konsekvenser det har fått. Berättelserna ställs ut tillsammans med objekt som på olika sätt symboliserar berättelserna. Bland annat en modell av en isbrytare.

– Det är ett projekt som vi gör tillsammans med GP, och det handlar om att lyfta fram fördomar med målet att begrava dem, säger filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

LÄS MER: GP kultur sänder live från filmfestivalen!

En slutsats är att vissa samhälleliga fördomar reproduceras inom filmen, och att film också kan befästa fördomar.

– En väldigt tydlig sak som återkommer handlar om skådespelare som inte är vita känner att de blir castade på ett fördomsfullt sätt och sedan blir bemötta på ett fördomsfullt sätt under inspelningssituationer. Det är den tydligast återkommande saken många tagit upp.

"Hoppas det kan bli ett wake up-call"

LÄS MER: Kulturministern om publikkrisen för svensk film

Utställningen kommer också innehålla en interaktiv del.

– Det Fördomshistoriska museet handlar om att man vill förpassa fördomarna till historien. Så man kommer också kunna arkivera sina egna fördomar. Man kommer skriva in dem, med inte publiceras utan bli som ett arkiv över begravda fördomar.

Göteborgs-Posten lanserade redan 2019 en kampanj på temat "Fördomar". Bland annat med Fördomsstolen, ett socialt experiment med ambitionen att utmana våra förmodar och hur vi tänker om andra människor.

– Det är intressant att se vad folk väljer att lyfta fram för exempel, men också tråkigt att folk lyfter så mycket fördomar inom den svenska filmbranschen. Jag hoppas det här kan bli ett wake up-call, säger Jonas Holmberg.

Fördomshistoriska Museet har öppet den 25 januari - 3 februari på Biograf Draken.