Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Korrespondent. Marika Griehsel arbetade som korrespondent för SVT i Afrika mellan 1990 och 2001. Hon var bosatt i Sydafrika och följde Nelson Mandelas arbete under många år. Foto: Isabelle Nordström

”Han lämnade över till oss”

I elva år arbetade Marika Griehsel som SVT:s korrespondent i Sydafrika. Hon intervjuade Nelson Mandela flera gånger och inspireras av hans kamp.

Stora salen i Kulturhuset Kajutan i Henån fylls av Johnny Cleggs Asimbonanga.

– Den här sången växte jag upp med, de sjunger om den fängslade Mandela, säger Marika Griehsel.

Journalisten och dokumentärfilmsregissören Marika Griehsel var på onsdagskvällen inbjuden av Fredsrörelsen på Orust för att prata om Nelson Mandela. Hon har många minnen av Sydafrikas tidigare, och nu avlidna, president. Efter några år i London på TV3:s internationella nyhetsredaktion flyttade Marika Griehsel till Sydafrika 1990. Hon var 26 år gammal och samma år släpptes Nelson Mandela fri i februari, efter 27 år i fängelse. Hon var på presskonferensen i ärkebiskop och fredskämpen Desmond Tutus trädgård där Nelson Mandela sa ”det är tack vare er rapportering jag står här” till den samlade världspressen.

– Det var självklart oerhört stort för mig, säger hon.

Under elva år bodde hon i Sydafrika, men hon bevakade hela afrikanska kontinenten för SVT:s räkning. Hon intervjuade Nelson Mandela flera gånger. Marika Griehsel tycker det är viktigt att inspireras av honom.

– Vi har för få hjältar och goda ledare i världen. Vi behöver förebilder, säger hon.

Hon går igenom tio punkter om varför Nelson Mandela var en stor inspiratör. Några exempel var att han ville förhandla med den vita minoriteten, trots att de hade hållit honom inspärrad. Inte heller blev Mandela någonsin bitter och han lärde sig afrikaans så att han kunde förhandla på fiendens, apartheidregimens, språk.

– Han visade genom handling vad som var rätt, säger Marika Griehsel.

Hon drar paralleller till den politiska situationen i Sverige i dag och menar att det är farligt när vi börjar tro att människor har olika värde.

– Den växande rasismen här är oroväckande och hur vi ser på ”den andre”. Vi verkar ha glömt att vi finns på den här jorden tillsammans, säger hon.

– Och hur vi tillåter politiker att prata med den retoriken, som uttrycket ”etnisk svensk”. Vem är etnisk svensk? Jag har ingen aning. Vi måste hitta en annan retorik.

Journalistiken spelar en viktig roll i hur vi uppfattar samhället enligt Marika Griehsel.

– Mycket är så glättigt men var ser vi den viktig seriösa analysen av i dag? frågar hon sig.

– Vi måste ta vår roll på allvar. Det är viktigt att vi månar om både de goda nyheterna men också om stora problem både hemmavid och i världen i stort.

När Nelson Mandela fyllde 90 år höll han tal på en hyllningskonsert i London. Han sa: ”Där det finns fattigdom, förtryck, ojämlikhet och sjukdom, som till exempel HIV/aids, där är människor ännu inte fria. Det är i era händer nu”.

– Mandela lämnade över till oss att vara med och skapa en bättre, rättvis och fredlig värld, säger hon.

När applåderna tystnar efter föredraget är det fika.

– Nu är det dags för Mandelakaka, säger Erni Friholt, från Fredsrörelsen på Orust.

När Mandela fortfarande satt fängslad kom hon och en vän på olika kakor för att hedra sina stora fredshjältar.

– Vi hade även Mahatma Gandhis drömmar.

Kakan heter Amandla Mandela som betyder ”kraft åt Mandela”. Adam Claeson från Göteborg tar en bit.

– Det är intressant att höra berättelser inifrån och hon har ju levt i Sydafrika länge, säger han.

När tidigare EU-kommissionären Thomas Hammarberg, som arbetar med mänskliga rättigheter, besökte Kajutan var Adam Claeson där.

– Förra gången hade vi honom med oss i bilen till Göteborg, det var häftigt att få en pratstund.

0522-99 171