Tomas von Brömssen är mitt uppe i repetitionerna inför rollen som Karl Gerhard på Stadsteatern i Göteborg.
Tomas von Brömssen är mitt uppe i repetitionerna inför rollen som Karl Gerhard på Stadsteatern i Göteborg.

Hektiskt år för von Brömssen

Tv-aktuell, bioaktuell och nu teateraktuell. Det är fullt upp för Tomas von Brömssen, 74.

ANNONS
|

Det har gått snart 50 år sedan Tomas von Brömssen gick ut scenskolan. Sedan dess har det varit fullt upp. Mest har han förstås förknippats med SVT-serien "Albert och Herbert" från slutet av 1970-talet. Men det har blivit en lång rad andra projekt under åren.

- Jag blev ju alltid kallad ”Hebbe lelle” på stan. Men på de senaste åren har det mer blivit ”Hallå Tomas”. Det är skönt, på ett sätt, säger han

ANNONS

- Det var en period, när det var som mest i ropet, då jag kände att jag nog inte skulle kunna göra något annat än ”Hebbe lelle”. Men så blev det ju inte.

Snarare tvärtom.

Det har, inte minst det senaste året, handlat om att tvingas välja bort saker snarare än att sitta och vänta på att telefonen ska ringa.

Sågad film

Tomas von Brömssen tar emot i sceningången på baksidan av Göteborgs stadsteater. Han har just kommit tillbaka från Stockholm, där det har varit galapremiär av Helena Bergströms senaste film, "Vilken jävla cirkus", där han spelar cirkusdirektören Casall. Veteranen har hyllats för sin insats i filmen, trots att filmen i sig har blivit sågad av en del kritiker.

- Recensionerna har väl varit så där... Men de är ju vana, Colin (Nutley) och Helena, att göra filmer som folk ändå går och ser sedan. Så det är svårt det där, säger han.

ANNONS

- Sett till det som jag gjorde i filmen så var jobbet med Helena Bergström fantastiskt. Jag hade aldrig jobbat med henne förut, men hon är otroligt fokuserad på vad vi ska göra. Jobbet framför kameran var jätteroligt.

I våras gick kriminalkomedin "Fallet" i SVT och under hösten har fjärde säsongen av "Saltön" sänts. I november är det dessutom premiär i TV4 för dramakomedin "Enkelstöten" och i vinter är det biopremiär för filmatiseringen av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bok "Tårtgeneralen".

Revykungen nästa

Nu är han dock i slutskedet av repetitionerna av ytterligare en roll – som revykungen Karl Gerhard (1891–1964) på Göteborgs stadsteater. Samtidigt finns ett par nya långfilmsmanus att fundera på inför nästa år.

- Ingen aning vad det beror på. Helt plötsligt var det bara mycket. Det blev en massa roliga saker som hopade sig, säger von Brömssen.

ANNONS

- Det går i skov på något sätt. Det är nya personer som kommit in, nya, yngre regissörer, en generationsväxling kanske, som gör att man blir upptäckt på nytt på något sätt.

Kritik mot nazismen

Dessutom är det inte bara han själv som tycks ligga i tiden just nu, konstaterar Tomas von Brömssen. Trots att Karl Gerhard har varit död i över 50 år har pjäsen som får premiär den 3 november blivit högaktuell under hösten, i och med den nazistiska demonstrationen i Göteborg nyligen.

"Karl Gerhard, en fantasi om en revykung" börjar på försommaren 1940, då Karl Gerhard repeterade revyn "Gullregn" och levererade vass kritik mot den svenska regeringens inställning till nazismen.

- Vi upptäckte, ju mer vi jobbade på det, att det blev väldigt konstigt och märkligt. När nazisterna skulle marschera i Göteborg och pjäsen handlar om detta, säger Tomas von Brömssen.

ANNONS

- Plötsligt blev det väldigt aktuellt.

TT
Fakta: Tomas von Brömssen

Född: den 8 maj 1943.

Utbildad på scenskolan i Malmö 1966–1966, därefter anställd på Malmö stadsteater, Göteborgs stadsteater och Folkteatern.

Fick sitt stora genombrott som "Hebbe lelle" i SVT-serien "Albert och Herbert" med Sten-Åke Cederhök i slutet av 1970-talet. Har satt upp en rad revyer i eget namn, senast "Tomas sista revy" (2015). Har medverkat i en lång rad filmer och tv-serier.

Aktuell: bland annat som Karl Gerhard i en pjäs på Göteborgs stadsteater.

Karl Gerhard (1891–1964) var en svensk revyförfatttare, skådespelare och teaterdirektör. Han blev känd bland annat för sina satiriska revyer, bland dem "Gullregn" som den aktuella pjäsen kretsar kring. Revyn innehöll bland annat den kända kupletten "Den ökända hästen från Troja", som förbjöds av polisen efter tyska påtryckningar.

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS