Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sten Torstensson hänger upp ett storslaget motiv över Upperud, som målades 1897. I förgrunden där korna betar ligger i dag det gamla pappersbruket i Åsensbruk och på andra sidan vattnet syns bland annat herrgården.Foto: Sven-Gunnar Svensson

Hesselboms tavlor ställs ut hundra år efter hans död

På lördagen är det vernissage för en stor utställning med Otto Hesselbom på Dalslands konstmuseum i Upperud.

Utställningen uppmärksammar att det är hundra år sedan han dog.

– Det känns hedrande att få ställa ut hans verk, säger konstkännaren Sten Torstensson.

1995 invigdes Dalslands konstmuseum och 1999 skedde den första utställningen med Otto Hesselbom. Nu är det dags för en jubileumsutställning som Sten Torstensson tog initiativ till.

– Det känns väldigt viktigt att han lever kvar hos oss. Otto Hesselbom betydde mycket för Dalsland i slutet av 1800-talet eftersom det inte fanns några egentliga konstnärer på den tiden. Han drog senare med sig många andra, särskilt runt Ånimskog där han är född.

I torsdags hängde Sten Torstensson och hans kollega Patrik Stridh upp det 40-talet verk i olja som ingår i utställningen. Det är till största delen konst ur privata samlingar, som finns att beskåda i den övre utställnings­hallen.

– Det känns extra roligt eftersom allmänheten aldrig får se dem annars.

Konstnären är mest känd för sina landskapsmotiv och då främst Vårt land, som hänger på Nationalmuseum i Stockholm. Det storslagna motivet är en utsiktsvy över sjön Ånimmen mot Vänern i kvällsskymning. Det är dalsländska motiv som är mest förekommande i hans verk.

Sten Torstensson nämner tre målningar med Upperudsmotiv som han är glad över att få ställa ut. Det finns även några målningar från de perioder då Hesselbom bodde i Norrland, Värmland och Stockholm. Ett vackert motiv föreställer huvudstaden i vinterskrud där människor syns vandra på en gata.

Mer närbelägna platser är födelsehemmet Slobol, söder om Ånimskog, samt hemmet Villa Talldungen i Säffle där Otto Hesselbom avled.

– Detta känns jätteroligt och spännande för mig också eftersom jag inte var med vid den förra utställningen. Men han finns ändå med oss här eftersom vi har fem tavlor permanent utställda, säger museichef Helen Backlund.

Dalslands Konstmuseum har vernissage för ytterligare två utställningar i dag. Det är Recraft med 25 internationella designers som återanvänder gamla saker, enligt museichefen en väldigt ruffig utställning.

I Galleriet ställer Göteborgaren Dan Isaac Wallin ut fotografi.

De tre utställningarna pågår till den 1 september.