Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maria Gustavsdotter  kommer till Kulturhuset Futura  Bild: Marita Adamsson
Maria Gustavsdotter kommer till Kulturhuset Futura Bild: Marita Adamsson

Historiskt vårtema på Tanums bibliotek

Historia är det sammanhållande temat för det som sker på Tanums bibliotek i vår. Det märks redan på tisdag 12 februari när den öppna bokcirkeln diskuterar Maria Gustavsdotters roman Den gyllene hårnålen.

Boken handlar om Cecilia Vasa, skandalomsusad dotter till Gustav Vasa.

Författaren själv, Maria Gustavsdotter, kommer sedan under bibliotekslördagen 16 februari att berätta om hur det är att skriva historiska romaner med kvinnligt perspektiv.

Tyvärr krockar föreläsningen med Strömstads stora kulturfestival Winter Word.

– Olyckligt, men programmet i Tanum har varit planerat länge, säger kultursekreterare Helena Wirling.

19 mars är det dags för nästa bokcirkel. Boken då är Den tyska flickan av Armando Lucas Correra, om Hannah Rosenthal och hur hon upplevde hotet och förtrycket mot sin judiska familj i 1939 års Berlin. Boken bygger på verkliga öden och omfattar hela efterkrigstiden

Vårens sista bokcirkel är Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros svarta saga Begravd jätte, som utspelas på 500-talet i det land kommer att bli England, en värld som författaren också befolkar med demoner och monster.

Om monstrens historia har då redan biblioteksbesökarna fått en grundlig genomgång, när Bo Eriksson, docent i historia, hållit föredrag 5 mars. Han skildrar uppkomsten av föreställningar om skräckinjagande varelser från människodjur under istiden till dagens zombier.

Det historiska temat omfattar också föredrag av Ulf Hansson från Strömstads Museum, som 13 april berättar om häxor och häxprocesser.