Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Senast Leksand gästades av Melodifestivalen var 2012, då Björn Ranelid och Sara Li gick vidare till finalen med "Mirakel". Direkt till finalen gick även Molly Sandén med "Why am I crying". Arkivbild.

Hit kommer Melodifestivalen 2019

Göteborg, Malmö, Stockholm, Leksand, Lidköping och Nyköping är städerna dit Melodifestivalen kommer nästa år. Från SVT:s sida hade man gärna sett några nya städer på listan, men i många fall har hockeyligorna satt käppar i hjulen.

Storstäderna brukar vara självskrivna när det gäller Melodifestivalen, men också de andra orterna har stått värdar tidigare. Leksand är värd för fjärde gången, Lidköping för andra och Nyköping för tredje gången.

- Vi vill inget hellre än att hitta städer som vi inte har besökt tidigare, intresset är stort och flera orter har funnits med i diskussionerna, men ofta krockar det med andra evenemang, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen på SVT.

"Inte bara upp till oss att bestämma"

Särskilt är det hockeyligorna som brukar vara det största hindret, fortsätter Anette Helenius.

- Hockeyarenorna har oftast bäst kapacitet och många kommuner väljer att prioritera sina lag som spelar där varje vecka i stället för ett arrangemang som kommer dit en enstaka gång med några års mellanrum. Det är inte bara upp till oss att bestämma var tävlingarna ska äga rum, det måste passa med vår planering och med deras.

Minst bland årets värdstäder är Leksand i Dalarna, som också är den av städerna som är belägen längst norrut.

- Vi vill gärna komma längre norrut och har gjort det tidigare år, men det är stora evenemang och gäller att städerna kan möta våra behov.

Finalen kräver Friends Arena

Som vanligt äger finalen rum i Stockholm på Friends Arena, som i regel är utsåld och som gästas av publik från hela landet.

- Det finns ett stort intresse hos publiken när det gäller finalen och Friends Arena är en av få arenor i Sverige som kan möta efterfrågan.