Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hipsomhappy varité i Bosses lada 2018, med Teater Kolibri och poeten och författaren Lina Ekdahl.

Hon får regionens kulturpris

Lina Ekdahl fick på tisdagen ta emot regionens kulturpris för sin överraskande och innerliga poesi.
– Ja det är så roligt, så roligt, så att det är inte klokt! kommenterar hon utmärkelsen.

På tisdagen fick poeten och författaren Lina Ekdahl ta emot Västra Götalandsregionens kulturpris på 150 000 kronor. Ett pris som tidigare bland annat gått till Håkan Hellström, Jan Lööf, Carolina Falkholt och Ruben Östlund.

– Det betyder väldigt mycket att få det här priset: att veta att någon har tänkt på en och sett att man håller på. Jag söker ju alltid stipendier, men att få något som man inte har sökt...det blir man ju riktigt rörd av! säger Lina Ekdahl till GP och fortsätter:

– Att det är just regionens kulturpris är extra kul eftersom jag varit runt så mycket här i trakten och läst min poesi, jag har skrivit dikter om Västra Götaland och...jag känner mycket för den här regionen.

Valet av pristagare motiveras bland annat så här: "Lina Ekdahl skapar kö till poesin, hon får skriva autografer. Det är konsekvent och överraskande, innerligt och abrupt, på liv och död."

Uppmärksammade låttexter

Kulturpriset har funnits sedan 2004 och delas varje år ut till en pristagare med koppling till regionen som representerar "både det folkbildande och det virtuosa". Personen bör ha gjort en betydande insats, på något nyskapande sätt, inom kulturens fält.

55-åriga Lina Ekdahl, som är född och verksam i Göteborg, är inte bara poet och författare utan även dramatiker och handledare i kreativt skrivande. Nyligen har hon uppmärksammats för sina sångtexter till de unika körverken "Äggen är slut", om klimakteriet, och "Hjässan är kal" om män i övergångsåldern.

Redan innan debuten 1992 gjorde Ekdahl sig känd för en stor, trogen publik genom att läsa utdrag ur sin lyrik högt. Dessa uppläsningar har hon fortsatt med parallellt med att hon gett ut sju diktsamlingar samt arbetat på skrivarverkstäder bland annat för unga, nyanlända.

Ska ta hand om sitt lilla torp

I höstas hyllades Lina Ekdahl i Göteborgs-Posten av kritikern och poeten Karin Brygger för sin nya diktsamling "Fyrahundrafyrtio år". "En koncentration har lägrat sig över Ekdahls språk. Jag blir fascinerad och lycklig." skriver kritikern bland annat.

Sedan våren 2018 har Lina Ekdahl också arbetat som skrivlärare för patienter inom Sahlgrenskas psykiatriska öppenvård.

Nu ser hon fram emot att köpa en ny baddräkt för en del av prissumman:

– Min gamla håller på att falla isär... Och ja, det är inget större problemalls för mig att göra av med prissumman. Hur mycket du än jobbar, så tjänar du inte så mycket som poet. Jag har ett litet torp som jag älskar, och som jag brukar sitta och skriva i. Nu får jag också en möjlighet att ta hand om det lite bättre.

En glad kulturpristagare. Lina Ekdahl fick på tisdagen ta emot VG-regionens kulturpris 2019. Här med från vänster: Daniel Andersson, 1:e vice ordförande kulturnämnden, Annika Tännström, ordförande regionfullmäktige, Ann-Charlott Karlsson, 2:e vice ordförande kulturnämnden och Conny Brännberg, ordförande kulturnämnden.. Bild: Pressbild

Motiveringen:

"Norra Gubberogatan. Kan det vara poesi? Jadå, när poeten Lina Ekdahl uttalar orden, det må vara gatunamn, namn på olika sorters bönor, namn på olika sorters brister, så blir det kö vid signeringsbordet. När äggen är slut och hjässan är kal blir det kö till körerna. Lina Ekdahl skapar kö till poesin, hon får skriva autografer. Det är konsekvent och överraskande, innerligt och abrupt, på liv och död."

Västra Götalandsregionens kulturpris:

Har delats ut sedan 2004

Lyfter fram framstående insatser inom kulturlivet på något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.

Prissumman är på 150 000 kronor

Bland tidigare pristagare:

2018: Ann Hallenberg (operasångare)

2017: Elsa Agélii (textilkonstnär)

2016: Jan Lööf (författare, serietecknare och jazzmusiker)

2015: Erik Hemmendorff och Ruben Östlund (filmproducent och filmregissör)

2014: Carolina Falkholt (konstnär)

2013: Håkan Hellström (musiker)