Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Hon jobbar med symboler

Hon har ställt ut i Japan, Jordanien och Australien, men barndomen i Lysekil har lockat henne tillbaka dit. På lördag är sista chansen att se hennes målningar på Lysekils konsthall.

Det hänger bilder med mycket färg och nerv i penseldragen på väggarna i Lysekils konsthall. Man kan ana änglavingar, schackrutor och en och annan människofigur, men framförallt symboler. Triangeln är den mest iögonfallande.

– Jag har jobbat med symboler hela mitt liv. Triangeln har nog kommit av att jag alltid har legat och seglat på Gullmarsfjorden, och där ser man Lysekils kyrka. Eller så kanske det är ett segel. Jag vet inte, men triangeln har en sådan kraft. säger Ragnhild Lundén.

När hon var liten tillbringade hon alla somrar och en del tid under vintrarna i Fiskebäckskil. För ett och ett halvt år sedan flyttade hon till Lysekil för gott.

– Havet och ljuset har kommit fram så mycket starkare i mina bilder sedan jag flyttade hit.

Konstmuseum i Jordanien

Innan dess bodde i Göteborg, förutom i Munchen under fyra år. Men hon har haft utställningar i Japan, Australien och Canada. 2006 hittade hon till Jordan National Gallery of Fine Arts i Jordanien. Men inte för att hon var där på besök, utan hon hittade dit via internet.

– Jordanien har ett fantastiskt konstmuseum som har kvinnor i fokus. Det är nästan en majoritet kvinnliga konstnärer som ställer ut där.

Det resulterade i utställningen "Dance of Visions", med konstnärer från Jordanien och Sverige, som Ragnhild Lundén var curator för. Den visades senare på Röda Sten i Göteborg. Senare hade hon en separatutställning på National Gallery of Fine Arts i Jordanien.

– Men då jobbade jag mycket med arabiska tecken.

Hon pekar i en katalog och visar på tecknet för öga och seende, jämte fågelliknande figurer, handavtryck och färgsprakande former ovanpå varandra och sida vid sida.

Konst i stället för forskning

Ragnhild Lundén har målat hela sitt liv, men var tvungen att försörja sig på annat sätt eftersom hon tidigt blev ensamstående mamma. Senare läste hon till tandläkare parallellt med forskarstudier i mikrobiologi. Men när hon var 38 år gammal beslutade hon att satsa på konst.

– Jag började måla 1983, tre månader innan jag skulle lägga fram min avhandling. Då hade jag gått på kurs för Georg Suttner och Arne Isacsson i Gerlesborg. Min handledare blev arg naturligtvis, men det var det bästa jag gjort i hela mitt liv.

Hur känns det att ställa ut i Lysekil?

Det är fantastiskt och jätteroligt och alla mina gamla lekkamrater har varit där och tittat.

FAKTA: RAGNHILD LUNDÉN

Född: 1945

Bor: Lysekil

Aktuell: Med utställning på Lysekils Konsthall. Pågår till 27 oktober