Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Evelina Östberg från Lur i Tanum vann Bohusläningens skrivartävling 2019 med sin dikt "Allt som det ser ut". Bild: Edvin Bergström

Hon vann fjolårets skrivartävling med dikt om fördomar

Den 21 augusti är sista dagen att skicka in sitt bidrag till Bohusläningens skrivartävling 2020. Vi har pratat med förra årets vinnare Evelina Östberg om att våga skicka in och vad vinsten haft för betydelse för henne.

Hur kom det sig att du sökte till skrivartävlingen?

– Först såg jag inlägget som delades på facebook. Sedan funderade jag lite på temat och insåg att här kan jag faktiskt skriva någonting som kan ha någon slags betydelse.

Förra årets tema var ju fördomar, visste du redan vad du ville skriva om när du såg det?

– Nej egentligen inte, men dikten skrev jag när jag satt på tåget hem. Det tog egentligen inte mer än 10 minuter, säger Evelina Östberg och fortsätter:

– Men jag försökte få fram vad ämnet betydde. Man har ofta fördomar om folk, när man ser någon på gatan har man direkt förutfattade meningar om den personen. Men vi vet ju egentligen ingenting om varandra.

Vad var roligast med att söka in?

– Det roligaste var att få skriva och sen att få riktigt fundera ut vad jag ville skriva om. Även om det gick snabbt att skriva var det intressant att fundera på vad ämnet betydde för mig.

Finns det något minne som stannat kvar lite extra?

– Efter att jag vann tävlingen fick jag ett vykort skickat hem från en kvinna som skrev att det var väldigt bra skrivet, att jag tog upp saker som folk inte tänker på.

Hur kändes det?

– Det kändes härligt, som att jag hade träffat rätt med min tolkning av ämnet.

Vad betydde vinsten för dig?

– Jag fick bekräftelse på att jag kan! Jag har haft svårt med skrivandet på grund av min dyslexi så det kändes skönt att få höra att jag visst kan.

Vad vill du säga till andra som står i valet och kvalet av att skicka in?

– Kör bara, det går. Man behöver inte vara bäst på allt. Jag stavar som en kratta men det gick i alla fall!

Ska du själv söka i år?

– Jag har flyttat ner till Malmö så jag är inte längre inom rätt område, annars hade jag jättegärna gjort det. Jag läste att ämnen var ”2020” och kände att man hade kunnat skriva om det mesta.

Vad hade du skrivit om?

– Jag hade nog skrivit om Black lives matter rörelsen.

Läs Evelinas dikt här

”Jag har haft svårt med skrivandet på grund av min dyslexi så det kändes skönt att få höra att jag visst kan”, säger Evelina Östberg Bild: Lena Östberg
”Jag har haft svårt med skrivandet på grund av min dyslexi så det kändes skönt att få höra att jag visst kan”, säger Evelina Östberg Bild: Lena Östberg

Bohusläningens skrivartävling

Skriv en novell eller dikt på temat ”År 2020”, max 8 000 tecken, inklusive mellanslag. Texten måste ha koppling till Bohuslän. Bidraget får inte vara tidigare publicerat. Max ett bidrag per författare.

Vinstsumman är 2 020 kronor och den vinnande texten kommer även att publiceras på Bohusläningen Kultur & Nöje.

Tävlingen är öppen för personer mellan 15 och 25 år bosatta i Bohuslän och bidraget skickas till [email protected]

Uppge namn, födelseår, postadress, e-postdress och telefonnummer i brevet och bifoga texten i ett dokument som du döpt till textens titel.

Skicka in ditt bidrag senast 6 september 2020.