Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Improvisation pågår

I höst är det dags för en ny omgång av improvisationsfestivalen Varia. 10 oktober startar det, med video- och dansperformancen Noctiluca Milviaris (Mareld) i Galleri Koch i Stenungsund. Annars är det Göteborgsscenen Atalante som är festivalens kärna.

Festivalens arrangör Lisa Larsdotter Peterson är själv med i föreställningen i Galleri Koch, både i nuet och i den videofilm som blir en del av improvisationen. Christina Hallström har filmat Lisa under vattnet längs Bohuskusten och är också närvarande i Stenungsund för att berätta om filmningen.

I övrigt framträder under den långa festivaltiden en rad nordiska och internationella dansare, musiker, video- och ljudkonstnärer. Alla är inbjudna av Lisa Larsdotter Peterson, antingen för att hon själv känner dem och har sett dem eller för att hon hört talas om dem och funnit dem intressanta.

– Utifrån lust och nyfikenhet, sammanfattar hon sitt urvalsarbete.

I år blir det bland annat fyra längre improviserade solon av dansare som också är pedagoger, som kommer att undervisa under festivaltiden i Sverige.

En grupp nordiska artister står för festivalens ambition att låta dansare, musiker, ljud- och videokonstnärer mötas för att samarbeta på lika villkor.

– Annars är oftast någon konstart överordnad på scenen. Man skapar scenografi utifrån en pjäs, man sätter musik till dans. Nu blir allt lika viktigt.

Varia börjar få en lång historia. Festivaler har hållits 2006 och 2007 på Atalante. Förra året utlokaliserade Lisa festivalen till Ödsmåls nya kulturhus, i en mindre variant kallad Nuläge c/o Varia.

Det förde konstnärerna när publiken och gav mersmak. Årets festival är mycket större, men har inslag av nya Nuläge, i form av besöket i Galleri Koch och ytterligare ett i Borås.

En fortsättning blir det säkert också, men riktigt i vilken form har kvinnan bakom det hela inte bestämt. Kanske ska Varia inte växa sig större nu utan hellre formas till två mindre festivaler under året, funderar hon.