Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Lundvik har deltagit i Melodifestivalen två gånger – båda gångerna har han gått raka vägen till final. Framgångsreceptet är ett bra team, tror Lundvik. "När alla vill åt samma håll så kan man uppnå vad som helst. Jag är bara spetsen på det här berget, men för att jag ska kunna vara spetsen så krävs det en stadig grund att stå på", säger han.

John Lundvik: "Tror vi kan göra stordåd"

Han är storfavorit i Melodifestivalen och har redan tagit en låt till Eurovision. John Lundvik är inne på ett riktigt succéår – men familjelivet håller honom borta från hybrisen.

John Lundvik debuterade i Melodifestivalen 2018 med låten "My turn", där han sjöng om att det äntligen var hans tur att stå på scenen. Låten tog honom till en tredjeplats i finalen och blev likt en självuppfyllande profetia även det stora genombrottet i artistkarriären.

I år är han tävlingens stora förhandsfavorit – enligt spelbolagen ser det ut att bli en promenadseger för 36-åringen från Växjö. Någonting han själv försöker att blunda för.

- Det har börjat krypa på en lite grann. Men jag står fast vid att det enda vi kan göra är att gå in och sjunga i tre minuter och ha kul, säger han.

Oavsett hur det går i finalen är John Lundvik redan klar för Eurovision Song Contest. Han är nämligen låtskrivare till Storbritanniens bidrag "Bigger than us" med Michael Rice bakom mikrofonen. Att åka till Tel Aviv för att tävla mot sig själv vill han mer än gärna.

- Jag skulle skriva historia, bara det måste man se som en vinst. Sedan tycker jag att det är ganska charmigt att göra det både som låtskrivare och artist. Givetvis vill man vara partisk mot sitt land. Står vi mot Storbritannien, då vinner Sverige, det är sedan gammalt, säger John Lundvik och skrattar.

Varken bomber eller granater

Redan nu har flera länder utsett vilka låtar som kommer att representera dem i Eurovision och många är en klar kontrast till Lundviks avskalade nummer och enkla scenkläder. Till exempel satsar Australiens Kate Miller-Heidke på en flera meter lång klänning, med en dansare som svingas fram och tillbaka på en pinne.

TT: Hur tror du att ditt nummer skulle stå sig i Eurovision?

- Människor är intelligentare än man tror, enkelhet är någonting som alltid funkar genom rutan. I slutändan vill folk ha en låt och ett nummer. Om det är dyra lampor, långa klänningar eller bomber och granater, det är sekundärt, säger John Lundvik.

Vassa armbågar

Trots de schlagerrelaterade succéerna som ligger bakom honom anser John Lundvik att han har lätt att hålla fötterna på jorden.

- Jag gick in i musikbranschen för att jag älskar musik, inte för att jag ville bli känd. Hyrbris tror jag kommer om man inte riktigt gör det för musikens skull. Sedan har man inte råd att ha hybris om man har två barn, man vet att man bara är människa. Jag kommer fortfarande få frågor som "varför är det inte mjölk i kylen?" eller "nu har du inte tagit bort blöjan igen", säger John Lundvik.

Men innan genombrottet var vägen mot artisteriet krokig – en ständig jakt efter glimtar av framgång blandades med nej från skivbolag.

- Det är den kallaste branschen man kan vara i när det gäller vassa armbågar och brustna drömmar, säger John Lundvik.

TT: Varför tror du att allting lossnar just nu?

- Innan har det alltid varit någonting som fattades. I början har låten funnits men inte skivbolag att backa upp den, eller så har numret inte stämt. Jag har varit där och nosat på framgång men det har varit ett steg fram, två steg tillbaka. Nu känns det som att jag verkligen har hittat mitt team och jag tror att vi kan göra stordåd, säger han.