Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett fantastiskt operaliv. Monica Brynnel, mer känd som Monique i Australien, kommer snart med en bok om hennes liv ihop med operamusiken och med kärleken Jon Weaving. Den 30 januari uppträder hon även i Härryda kulturhus.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kärleken och musiken

Efter ett långt operaliv blev det dags att dela med sig. Monica Brynnel fortsatte skriva boken maken Jon Weaving påbörjat. Resultatet blev en berättelse om kärlek och musik.

– Välkomna in! Nej, ni behöver inte ta av er skorna, säger Monica Brynnel innan vi hunnit stänga dörren efter oss.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

De australiska sederna sitter i hos operastjärnan. I över trettio år bodde hon på andra sidan jordklotet. Men sedan 2011 är det i huset på Björkbacken i Resteröd eller i Göteborg man hittar henne.

Det är några dagar kvar till jul och Monica har pyntat klart. Tomtar trängs med alla julhälsningar och levande ljus skapar stämningen tillsammans med en av Mozarts violinkonserter.

– Jag behöver ljus vid den här årstiden. Man blir ju så deprimerad av mörkret.

Efter över trettio år på andra sidan jorden flyttade Monica och hennes man Jon till Resteröd, utanför Ljungskile, 2011.

– Vår son Jack, var på turné i Europa, och han meddelade oss att han tänkte flytta dit. Så vi tänkte att det var dags att lämna Australien.

Vi avbyts av att telefonen ringer i köket. Monica tar luren. Det är just Jack som ringer från Melbourne. De bestämmer att de ska höras via Skype senare.

– Nej, han stannade aldrig i Europa. Han sa "Det har jag aldrig sagt".

Nej, det blev inte riktigt som de hade tänkt. Sonen återvände till Australien. Och bara några månader efter att de kommit till Sverige gick Jon bort.

– Jon fick cancer i bukspottkörteln. Det kom som en chock, det går aldrig att förbereda sig på något sådant.

Trots att Jack nu fanns i Melbourne igen valde Monica att stanna kvar i det nya huset.

Huset blev en lugn plats för henne. Och här vid köksbordet där vi nu sitter började hon skriva på deras gemensamma livshistoria.

– Jon hade redan börjat. Sjuttio sidor lämnade han efter sig. För mig blev skrivandet terapi.

Det var fint skrivna rader av maken och Monica var först orolig över att ta vid. Hon var inte lika duktig skribent ansåg hon. Hon kontaktade en australiensk författare och fick med henne på projektet.

– Hon blev min högra hand, och rättade till min svengelska.

För det är på engelska hon valt att skriva. I Australien var hon och hennes Jon ett känt operapar. Boken har hon gett titeln Music & Love. Kärleken och musik är just de två viktigaste ingredienserna i Monicas liv. Först fann hon kärleken till musiken genom sitt musikaliska arv sedan fann hon sitt liv kärlek tack vare musiken.

– Vi träffades i München när vi spelade mot varandra i Glada änkan. Det var också på scen jag friade till honom.

Även om det för henne var självklart att Jon var den rätta så fick hon kalla fötter precis innan det var dags att säga ja.

– När jag berättade för min mamma att jag skulle gifta mig, sa hon "varför då?". För henne hade giftermålet blivit slutet på sin musikaliska karriär.

Om detta äventyr eller om när hon stod på scen tillsammans med sin allra största idol och förebild Joan Sutherland, samt alla de andra äventyren paret delade går att läsa i den nya boken. I början på våren, förhoppningsvis innan mars, planerar hon och hennes medförfattare att lansera boken. Då kommer Monica att åka tillbaka till Australien efter en lång tids frånvaro.

– Ja, flygresan är en mardröm. 24 timmar tar det. I april var jag på väg. I sju timmar satt jag på Arlanda. Men jag får skylla mig själv - jag visade båda mina pass.

Två pass, med två olika namn i.

– När jag flyttade till Australien på sjuttiotalet så ändrande jag mitt namn till Monique.