Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kôrpehôlsfestivalen jubilerar och fyller 40 stormiga år

Kôrpehôlsfestivalen fyller 40 år. En festival som tillsammans med Musikföreningen Adrian har överlevt många motgångar. Något som varit lärorikt för arrangörerna.

Förra året firade Musikföreningen Adrian 40 år. Nu fyller deras Kôrpehôlsfestival detsamma. En festival som haft både medgång och motgång sedan den allra första festivalen sommaren 1979.
En som åtminstone påstår sig ha varit på alla festivaler är föreningens nuvarande kassör Sonny Eskilsson.

– Jag har varit på varje festival sedan 1979, men som gäst de första åren. Vi är några som varit det. Kanske jag och Icke som spelar i Straw dogs, säger han.

LÄS MER: Kôrpehôlsfestivalen ställs in

Kôrpehôlsfestivalen fyller alltså 40 år. Men har den arrangerats alla 40 år? Njea.

– Det var några års uppehåll när man inte fick vara kvar i Regementsparken. Jag kommer inte riktigt ihåg detaljerna, men det kan ha varit någon ordningssak. Det har inte varit festival varje år, men nästan.

 

Det var någon ordförande som fick hybris och vi körde 42 band på två dagar

Några år har föreningen helt enkelt inte haft någon lokal eller folk som kan arrangera det hela, säger Sonny Eskilsson och fortsätter:

– Någon gång flyttades festivalen till Bergs festplats, en liten danspark.
Musikföreningens nuvarande ordförande, Ellinor Hermansson, minns särskilt festivalen 2015 på Bastionen, där kommande Kôrpehôlsfestivalen också arrangeras.

– Det var någon ordförande som fick hybris och vi körde 42 band på två dagar, säger hon.

Det var du alltså?

– Japp. Men det gick skitbra. Men det var lite synd om de stackars ljudteknikerna som nog fick sova en vecka efteråt. Det var tio minuter mellan spelningarna och alla band hade gjort klart så mycket som möjligt. Bara in och ut!, berättar Ellinor Hermansson med entusiasm.

– Ja, det var jättetrevligt fast otrevligt väder som också gjorde att det inte kom tillräckligt med publik, fyller Sonny Eskilsson i.

LÄS MER: Punk, progg och metal skakade Bastionen

Han menar att Musikföreningen Adrian de senaste åren lärt sig att arrangera Kôrpehôlsfestivalen utan att riskera för mycket. Som exempel på när det går åt pipan nämner han festivalen på Skeppsviken 1998 i samband med att Uddevalla firade 500 år som stad.

– Det var en stor festival med Kalle Moraeus och Olle Ljungström på dubbla scener. Den gick inte så bra ekonomiskt, vi gick cirka 700 000 kronor back, säger han.

Hur tänkte ni då?

– Ja... Det fanns två grupperingar i föreningen kan man säga. Vissa hävdade att det funkar och vissa att det inte funkar utan ölförsäljning. Och de som hävdade att det inte gick utan vann. Folk går ingenstans om de inte kan dricka öl. Det var egentligen inte dyrt, men Uddevalla är lite konstigt snåla ibland. Så folk satt i bergen för att dricka öl.

Hur överlevde ni?

– Det var några månaders slit för de som var kvar i föreningen. Med hjälp av Uddevalla kommun gjordes en ackordsuppgörelse med fordringsägarna. Vi har haft turen att ha bra folk med i kultur- och fritidsförvaltningen som förstår det vi gör. Så vi har kunnat få ett ganska bra stöd i de flesta fall.

Sedan några år tillbaka har Kôrpehôlsfestivalens arrangerats på Bastionen. Och ambitionsnivån är kanske mindre, men mer rimlig.

– Vi hoppas att det kommer över 200 personer i år, det är vårt mål och då går vi runt. Vi har lärt oss under åren och vi riskerar inte föreningens vara eller icke vara längre. Det har vi gjort tillräckligt, säger Sonny Eskilsson.

I år spelar bland annat El Pompero, Pirata och Black House Hill. Men inte särskilt många kvinnor kommer synas på scen.

– Tyvärr är det väldigt mansdominerat. Vi tänker verkligen på det hela tiden när vi bokar. Även på andra spelningar som exempelvis på Janssons. Även om det inte blev så bra i år är det inte för att vi skitit i det, säger Ellinor Hermansson.

– Vi har verkligen försökt i år, men det var inte lätt med de datumen. Det var många kvinnliga band som inte kunde, säger Sonny Eskilsson.

Kontraktet hos Bastionen är ett rivningskontrakt som går ut i oktober 2022. Då är det förmodligen dags för Musikföreningen Adrian att flytta på sig igen.

– Det tänker man på hela tiden och det är inte så lätt. Men Kôrpehôlsfestivalen är nästan lättare att flytta på än den övriga verksamheten, säger Ellinor Hermansson.

LÄS MER: Kôrpehôlsfestivalen fyller 30 år

LÄS MER: Succé för jubilerande festival

Fakta: Kôrpehôlsfestivalen 2019

Arrangör: Musikföreningen Adrian i samarbete med Amplified, Medborgarskolan, Östraboteatern och Janssons Musik.
När: 24 och 25 maj.
Var: Kulturhuset Bastionen med två scener, en inomhus och en utomhus.
Bokade band: Strawdogs, Pirata, Black House Hill, Alastor, Greenleaf, El Pompero, Predawn, The Aware, Psycho Dogs, Bitch Hawk och Darcy & Babes (fler band tillkommer på utescenen).