Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Theodor Kallifatides. Arkivbild.

Kallifatides känner sig degraderad

Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg och Jonas Gardell tippades alla tre bli nominerade till årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Så blev det inte. Årets jury chockade inte bara litteraturkritikerna med sina val utan också en och annan författare. Theodor Kallifatides, hittills aldrig nominerad, gör ingen hemlighet av sin besvikelse:

"Jag hade ingen som helst avsikt att degradera någon av de nominerade. Men Augustjuryer har degraderat mig och mina böcker i alla år med skrämmande konsekvens och man kan undra varför. Någon gång måste det sägas", skriver han på Twitter.

Jonas Gardell, inte heller han nominerad någon gång, försöker tala sig själv till rätta på Instagram, genom att jämföra med Burundi där 56 procent av befolkningen har hjärnskador på grund av svält.

"Själv är jag lite besviken på att 'Till minne av en villkorslös kärlek' inte kommer bli August-nominerad som jag hoppats på. Vad tycks om det perspektivet? Jag skäms. Måste fan skärpa mig big time! Tacksam för allt det goda jag har."