Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Författardebut. Eva Rosengren är uppvuxen i Skredsvik. Nu släpper hon sin första bok. Tidigare har hon jobbat på bland annat UD och som journalist.

Karaktärer som går mot fiktionens norm

För en månad sen släppte Eva Rosengren sin debutroman En brasiliansk, med svans. En bok som vill skildra kvinnor på ett sätt skönlitteraturen inte är van vid.

Trots att det alltid har funnits en författardröm hos Eva Rosengren, så tog det tid innan det på riktigt blev av. I stället har skrivandet fått in henne på andra vägar genom åren, bland annat som journalist. Fram tills att hon för strax över tio år sedan fick en idé och plockade upp pennan.

– Egentligen så började historien med karaktärerna, snarare än en historia i sig, säger hon.

Boken tar sin början i det bohemiska Majorna. Huvudpersonen, enstöringen Marilyn, träffar en kvinna som är hälften så gammal som henne själv, och det uppstår en vänskap. För Eva Rosengren handlar det mycket om att hon vill ge en nyanserad skildring av kvinnor i populärkulturen.

– Det handlar om att jag vill gestalta kvinnor på ett annat sätt, som annars porträtteras väldigt stereotypt. Med de här karaktärerna handlar det om att gå emot normerna.

Hon fick idén när hon själv bodde i Majorna.

– Vi flyttade till Majorna och såg hur alla sprang runt i sina hjul liksom. Jag ville visa något annat. Jag läste också jobbannonser, och vilket jobb jag än kollade på så krävdes det samma egenskaper. Det var resultatinriktad och socialt kompetent. Därifrån fick jag idén att ha karaktärer som inte var resultatinriktade och som var socialt inkompetenta, säger hon.

Med intensiva jobbperioder som frilansjournalist lades projektet vid sidan om i nästan tio år. Tills hon en dag förra året bestämde sig för satsa på boken fullhjärtat. Hon säger att temat inte bara är att ha normbrytande karaktärer, utan också att våga närma sig det främmande. Som exempel två generationer som möts i sina fördomar om varandra.

– Har fått höra om hur den unga generationen är bortskämd. Men håller inte med. I boken blir det två generationer som möts. Det där är en syn som inte alltid stämmer. Jag tycker den unga generationen i dag har ett otroligt engagemang.

Med Eva Rosengrens bakgrund som journalist och att arbetat på ambassader, så finns det ett engagemang och intresse för människor och samhälle. En sorts drivkraft hon själv tycker är viktig.

– Jag har rört mig en del i skrivarkretsar och där är det många som vill skriva, men inte vet varför. Jag tror alla måste ha ett driv för att kunna skriva. Och jag tror alla har ett driv inom sig. Det gäller inte bara journalister, utan även de som skriver skönlitteratur.