Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ulf Karle och Gun Johansson har arbetat med Kjell Kraghe och minns en briljant textförfattare Bild: Marita Adamsson

Kjell Kraghe gjorde Strömstad till revystad och blev själv rikskändis

Strömstads nöjespappa Kjell Kraghe är död. Han avled 12 augusti och lämnar ett tomrum efter sig, bland folk i allmänhet och revyintresserade i synnerhet. Ulf Karle, som själv håller fast i revytradtionen, och Gun Johansson, revyernas Grand Old Lady, minns en förebild och vän.

När Ulf Karle, efterföljare som nöjespappa i Strömstad, och Gun Johansson, revyräv som spelat i alla Kraghes revyer utom en, talar om Kjell handlar det framför allt om en briljant textförfattare.

– Jag vill betona hur stor han var, även utanför Strömstad. Det är viktigt att folk får reda på det. Jag tror inte alla känner till det, säger Ulf Karle.

Revyförfattaren Kraghe debuterade redan som 14-15-åring när han skrev revytexter för scenen i Krokstrands Folkets Hus.

LÄS MER: Revypappan Kjell Kraghe har avlidit

LÄS MER: Triss i Kraghe – Kjell, Git och Gio

Folkets Hus-föreningen behövde göra något för att få in pengar och satsade på revy, berättade han för ett par år sedan i en intervju med Strömstads Tidning. Unge Kraghe fick förtroendet att skriva, men inte hur som helst. Styrelsen skulle läsa och godkänna i förväg.

"Jag lämnade in blaha-blahi-texter. Sedan fick de en chock på premiären", förklarade han, med revymakarens känsla för överraskning fortsatt som en finurlig glöd i blicken.

För Ulf Karle har Kjell Kraghe varit en stor förebild .

– Jag har alltid beundrat honom som underhållare. Det har varit en förmån att ha fått arbeta nära honom. Han var sin tids Calle Norlén, säger Ulf.

Det är ett speciellt djup i texterna som Ulf och Gun särskilt imponeras av.

Det berättade Gun för Kjell så sent som veckan innan han gick bort.

– Vi satt och pratade på en av sofforna på Torget och jag sade till honom att "du har haft en sådan botten i dina texter."

– Jag är glad att han tog det till sig. Ibland skojade han bara bort sådant. men nu tog han mig på armen och sade "tack för de orden, Gun".

Kjell Kraghe i september 2018. Bild: Lasse Edwartz

Hon tystnar. Hon har känt till dödsfallet i en dryg vecka men har just sett annonsen och allt känns plötsligt så definitivt.

Hon har varit med i alla Kraghe-revyerna i Strömstad, utom en när makens arbete gjorde att hon bodde i Brasilien. När de bodde i Mexiko kom hon hem under revytiden och hade tränat sina texter med hjälp av kassettband som Kjell skickat.

– Han har betytt mycket för mig och för mitt revyliv. Han har gett så mycket glädje. Han har förgyllt mitt liv.

– Och du har förgyllt andras, inflikar Ulf Karle.

De är eniga om den stora kvaliteten i Kraghe-texterna, jämför dem med Hasse och Tage och Povel Ramel.

– Den tidens humor finns inte idag. Jag älskar sådana texter med humor som har en botten och en underton, säger Ulf Karle.