Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mercedes. Agnes Mercedes Einerstam Karis ställer just nu ut på Gerlesborgsskolan. Tygdockan har hon gjort själv. Den heter Mercedes, då Agnes ser den som en del av sig själv.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kliv in i Agnes universum

Var går gränsen mellan kreativitet och destruktivitet? Den frågan ställer sig konstnären och musikern Agnes Mercedes Einerstam Karis i sin nya utställning.

Rummet hon har att arbeta med är inte stort. Men platsen lär ingen kunna klaga på. Galleri Gerlesborg har en vacker placering i Gerlesborgsskolans nedre flygel. Vi ser Bottnafjorden glittra utanför fönstret. Agnes Mercedes Einerstam Karis är nästan klar med sin hängning. Hon har mycket att få plats med. Teckningar, målningar, skulpturer trängs med fint arrangerade föremål. I ett mindre rum kopplar skolans vaktmästare in ännu en bildskärm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Här inne kan man sätta sig och se på film, säger Agnes och drar åt sidan ett draperi.

– Filmen är en introduktion till min musik, förklarar Agnes.

I den lilla värld hon har byggt upp här i rummet drar hon inga gränser mellan musikern och konstnären Agnes Mercedes Einerstam Karis. Musiken finns alltid närvarande i hennes skapande.

– Jag tror alla människor använder sig av musik när de skapar. Om de inte skapar musik själva så lyssnar de på musik när de skapar för att bli kreativa.

Kreativitet återkommer Agnes ofta till i vårt samtal. Och det är just det ordet som finns med i hennes frågeställning i den här utställningen.

– Var går gränsen mellan kreativitet och destruktivitet?

Hon berättar att hon tänkt mycket på gränser den senaste tiden. Och på hur hon ska hantera dem.

Agnes visar ett par små röda barnskor i en del av utställningen.

– När jag var liten tyckte jag mycket om sagan om flickan med de röda skorna. Flickan dansar och dansar när hon har skorna på sig. Ja, hon kan nästan inte hantera sin kreativitet, är hon då på gränsen till besatthet?

Agnes menar att hon själv brottas med sin kreativitet.

– Det gäller att ha självinsikt och hantera sin kreativitet sunt. Se det som ett verktyg så att inte lusten eller musten tar slut.

Hon beskriver det som svårt att hitta den balansen eftersom hon hamnar i en tidslöshet när hon skapar.

Den starka lusten att uttrycka sig har Agnes haft hela livet. Hon höll på med nycirkus och gick musikklass i grundskolan. Sedan blev det Cirkus Cirkörs gymnasium där hon hände sig väldigt hemma.

– De hade ett öppet sätt som tilltalade mig. Det var väldigt stimulerande och skönt att vara där. Jag hade letat efter en sådan miljö.

Men Agnes ville mer än bara röra på sin kropp.

– Jag var ingen akrobat, som bara kände att jag måste hoppa hela tiden. Visst ville jag röra på mig, men jag ville mer.

Hon ville lägga till musiken. Hon började göra performance. Och så började hon skapa egen musik. Elektroniskt blandades med akustiskt. Hon började rappa och utvecklade ett helt eget språk - sprak-språket.

– Jag använder bortglömda ord och dialekter, bak-och-fram ord, nonensord och riktiga ord.

Att stå på scen har Agnes gjort hela livet och hon gillar mötena med människor.

– Det är en spännande närvaro. Och otroligt häftigt att få dela tidslösheten i rummet med en publik.

Hon tittar sig runt i utställningslokal och medger att det därför kommer det kännas lite konstigt nu när hon inte kommer att få se människornas reaktioner.

Utställningen har hon gett titeln "Gränslöshet befäster murar, öppenhet raserar dem".

– När jag skrev ner den raden kände jag verkligen att så här är det för mig.

Men hon tyckte också att det stämde för världen vi lever i. Att det var ett sätt att tänka för alla för att kunna hantera sin verklighet.