Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Justitie- och integrationsminister Morgan Johansson anser att en fri journalistik är viktigare än någonsin – och därmed måste public service skyddas och anpassas. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Kommitté ska skydda public service

Efter årsskiftet skrotar regeringen tv-licensen för att i stället införa en individuell public service-avgift.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt Dagens nyheter är förändringen en av orsakerna till att regeringen nu tillsatt en tvärpolitisk kommitté som ska undersöka hur public service självständighet från staten hålls intakt även i framtiden.

Kommittén ska bland annat undersöka om yttrandefrihetsgrundlagen bör specialanpassas för internet, om författare är i första hand ansvarig för e-böcker och ljudböcker som ej trycks – och om Europakonventionens "krav på rätten till domstolsprövning när exempelvis förtalsbrott begås i svenska program som sänds, via satellit, från utlandet" tillgodoses i Sverige.

- Det handlar om att de grundlagar vi har – som är rotade i 1700-talets principer – får nya delar så att de kan fortsätta att fungera i ett modernt medielandskap. Det är ett fortgående arbete som gör att man bör tillsätta en kommitté vid varje mandatperiod, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till DN.

Johansson understryker att "det är viktigare än någonsin att ha en fri och oberoende journalistik", speciellt med tanke på utvecklingen mellan statsmakt och statliga medier som han noterat i andra länder.

Den 26 augusti 2020 lämnas kommitténs slutredovisning.