Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Munkedals kapell

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Konst och musik i nyrenoverat kapell

Altaret och ena bänkraden är numera ett minne blott. I nyrenoverade Munkedals kapell kommer det att hållas konserter och konstutställningar. – Vi hoppas på att skapa ett utflyktsmål, säger Katarina Ekelund.

På lördagseftermiddagen var det vernissage för att inviga det nyrenoverade kapellet i Munkedal. Klockan 16.00 ringde de gamla kyrkklockorna. Olle Olsson köpte kapellet 2011 och under senaste vintern och våren har det renoverats. Altaret är borta och även ena bänkraden. På väggarna sitter Katarina Ekelunds senaste akrylmålningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är kul att få visa upp det, men också lite vemodigt att det är färdigt. Jag har haft kapellet som ateljé under vintern, säger Katarina Ekelund, som bor i Sotenäs.

Att hänga konst i ett gammalt kapell visade sig inte vara helt enkelt. Några av målningarna ligger på golvet, eftersom få tavlor går upp mellan valvfönstren längs långsidan.

– Det är svårt med fönstren, vi kan ju inte göra tavlorna bredare. Vi vill ju inte heller göra massa hål i stenväggarna, säger hon.

Katarina Ekelund har målat länge. De stora, abstrakta tavlorna som hon ställer ut i kapellet har hon skapat på plats.

– Jag vill ha mycket ljus och färger. Naturen är en stor inspirationskälla, säger hon.

Katarina Ekelund och Olle Olsson äger kapellet tillsammans.

– Vi vill skapa ett kulturställe. Jag har alltid drömt om att ha ett galleri, säger Katarina Ekelund.

Olle Olsson själv är nöjd över resultatet.

– Det blev som vi hade tänkt oss. Det var mycket arbete, men allt gick som det skulle, säger han.

En trappa upp hänger en mindre fotoutställning, med motiv som Katarina Ekelund har fångat med sin mobilkamera på havs- och skogspromenader. Den som fortsätter ytterligare en våning upp via den smala trappan kan beskåda konstnärens äldre porträttmålningar. Det har Katarina Ekelunds stolta moder gjort och hon är imponerad över kapellets förvandling.

– Jag var skeptisk i början åt detta djärva projekt, men det blev fantastiskt, säger Karin Ekelund.

Senare på eftermiddagen bjöd pianisten Kurt Wiklander och sångerskan Agneta Axelsson på konsert. Under några dagar i veckan ska caféet i kapellet ha öppet.

Katarina Ekelunds utställning hänger till 20 juli. Därefter ska Olle Olssons barn hänga en fotoutställning. Under sommaren kommer flera artister att hålla konserter.

– Vi hoppas på att skapa ett nytt utflyktsmål, säger Katarina Ekelund.