Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Konstnärer ska lättare få ersättning med ny lagstiftning. Arkivbild från Marie-Louise Ekmans utställning på Moderna museet.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Konsthandeln skärps efter riksdagsbeslut

Det ska bli lättare för konstnärer att kontrollera att de får sina pengar vid andrahandsförsäljning av deras verk, rapporterar Sveriges Radio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En ny lag, klubbad av riksdagen på onsdagen, kräver att konsthandlare årligen redovisar sin försäljning, något som i dag inte alltid sker.

- Jag tänker att den är väldigt viktig för bild- och formkonstnärer för att de ska kunna ta del av den lagstadgade rätten att få ersättning när konstverk säljs vidare, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksorganisation, till SR.

När ett verk säljs har konstnären rätt till ersättning, men i dagsläget redovisar många privata konsthandlare inte sin omsättning – vilket leder till att konstnärer blir utan betalning. Även Mats Lindberg, vd på Bildupphovsrätt i Sverige, välkomnar lagändringen och slår ett slag för en öppnare konstmarknad.

- För mig handlar det om att det här är en marknad som måste moderniseras. Den måste öppna sig, bli transparent och likna alla andra marknader, säger Mats Lindberg till radion.

Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 juli.