Konstnären Peter Dahl är död. Arkivbild.
Konstnären Peter Dahl är död. Arkivbild.

Konstnären Peter Dahl är död

Den folkkäre konstnären Peter Dahl är död. Han var känd för sina litografier till "Fredmans epistlar" och sin modellvärld Carabanien.

ANNONS
|

Peter Dahl avled natten mot fredagen. Det uppger hans fru Tina Hamrin Dahl för Aftonbladet.

- Jag viftade med flaggor framför hans ansikte när han somnade, men sedan vaknade han inte igen, säger Tina Hamrin Dahl till tidningen.

Peter Dahl var målare, grafiker, skulptör och författare. Han föddes i Oslo 1934 men familjen flyttade till Stockholm 1939.

Dahl utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan, Mejan 1958–1963. Han arbetade som lärare på Valands konsthögskola i Göteborg 1971-1973 och var professor i måleri på Konsthögskolan i Stockholm 1975-1979.

ANNONS

I Sergels fotspår

Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, placerar Peter Dahl i samma burleska tradition som tecknaren och skulptören Johan Tobias Sergel (1740-1814).

- Peter Dahl var burlesk, han var erotisk, han var figurativ, vilket gjorde att väldigt många kunde uppskatta det han gjorde. Han kombinerade bra måleri med det folkliga.

1970 skapade Dahl rubriker med sitt verk ”Liberalismens genombrott i societeten”, även kallad ”Sibyllatavlan”. På målningen syns en kvinna som uppfattades som prinsessan Sibylla, kungens mamma, med blottat kön framför en man som visar upp sitt stånd.

Polisen beslagtog verket när det ställdes ut på Göteborgs Konsthall 1970 för "sårande av tukt och sedlighet". Förundersökningen lades ner, men tavlan blev en av 1900-talets mest omdebatterade i svenskt konstliv.

Folklig provokatör

Det folkliga genombrottet kom 1984 då Peter Dahl gjorde 87 litografier till "Fredmans epistlar" samt ett antal oljemålningar, däribland "Stolta stad" som fångar Movitz eufori under båtfärden över till Djurgården.

Även om Peter Dahl var född i Norge måste han betraktas som en fullt ut svensk konstnär, inte minst med tanke på hans välkända Bellmanssvit.

ANNONS

- Det förkroppsligar det svenska och bilden av det svenska, med alkoholen och erotiken och det festliga, säger Mårten Castenfors.

"Schwung i penseln"

Konstexperten Claes Moser har många lovord att säga om Peter Dahl och betecknar honom som "stor och betydelsefull".

- En av de få som har det där schwunget i penseln, lika lekfullt enkelt som (Anders) Zorn.

- Han var en mycket lågmäld och sympatisk person. Det är en stor saknad nu.

Dessutom var Peter Dahl enormt folkkär, påpekar Claes Moser.

- Han har gett grafiken ett ansikte, har gett historien om Bellmantiden ett ansikte.

ANNONS

Modellvärld Carabanien

Konstnären var också känd för sin omfattande modellvärld Carabanien. Ett livslångt projekt som omfattar omkring 30000 tennsoldater, byggnader, träd, fällbroar, fartyg, lyftkranar, teatrar och en underjordisk spioncentral.

- Pappa gick till jobbet, till ateljén när han målade, när han var hemma satt han och höll på med sina leksaker. Göt tennsoldater, sade Peter Dahls son Christoffer till TT i fjol.

Christoffer Dahl var curator för utställningen "Peter Dahls världar" på Sven-Harrys konstmuseum 2018, då ett mini-Carabanien byggdes.

Peter Dahl led av en demenssjukdom under de sista åren av sitt liv, men fortsatte måla och gjorde ett självporträtt så sent som 2016.

Peter Dahl blev 85 år.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel dag.

TT
Fakta: Peter Dahl

Föddes i Oslo 1934, dog i Stockholm 2019.

Bakgrund: Gick Kungliga Konsthögskolan, Mejan, under Lennart Rodhe. Efter att tidigare aldrig ha funnit sig till rätta i skolans värld blev han något av en mönsterelev på Mejan.

Sysselsättning: Målare, grafiker, skulptör och författare.

Folkligt genombrott: 1984–1989 gör Peter Dahl 87 litografier till "Fredmans epistlar" samt ett antal oljemålningar, däribland "Stolta stad" som fångar Movitz eufori under båtfärden över till Djurgården. Utställningen premiärvisas på Waldemarsudde i Stockholm och går sedan på världsturné.

ANNONS