Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Krönika: Solid Sound - beviset på att det går

Det är sommar 2015. Festivalernas blomningstid har precis startat. De doftar gott av svensk pop och rock. Men det ligger också en stank kvar över festivalSverige. En sur disktrasa som verkar svår att hitta.

Men några som valde att leta rätt på den där disktrasan och plocka upp den var Uddevalla Solid Sound. De började vrida ur och snart insåg de att det faktiskt inte var så himla krångligt att försöka sig på det där med jämställdhet.

Förra året bokade de elva mansdominerade akter och tio kvinnliga. Samt en akt med lika många tjejer och killar på scen. Jag minns att vi gav festivalen ett gott betyg på grund av det, även om de inte lyckades hela vägen fram. I år är det nio kvinnodominerade akter och femton mansdominerade (varav två band med kvinnliga sångerskor), så nja lite sämre jobbat detta år. Men i alla fall mycket mycket bättre än många andra festivaler denna sommar. De stora Summerburst, Sweden Rock, Emmabodafestivalen, och Getaway Rock har en riktigt skev könsbalans. Fortfarande. Runt 90 procent mansdominerade akter, enligt föreningen Jämställd festival. De senaste tre åren har de räknat könsfördelningen på de svenska musikfestivalernas scener. Och så kommer de göra även i sommar. Jämställd festival har även gjort egna festivalaffischer där de tagit bort de mansdominerade akterna för att på ett tydligt sätt visa hur skevt det är. Jag funderade på det där med att välja bort männen tidigare i dag när jag gick i genom spelschemat för Solid Sound och prickade för vad som skulle recenseras. Tänk om jag bara skulle recensera kvinnorna? Fast eftersom nu festivalen i Uddevalla faktiskt är ett av de bättre exemplen, så vore det mer intressant att göra det på Sweden Rock. Sedan är det också en ytterligare sak att fortsätta undersöka hur synliga kvinnorna är på festivalen, när spelar de? Vilken uppmärksamhet får de?

Förra året skrev min kollega Isabelle en krönika om att kvinnorna fick stå i fokus på Solid Sound. Det var inget snack om vem som ägde lördagskvällen. Det var Laleh. I kväll tror jag att det kommer Veronica Maggio och Silvanan Imam som kommer äga.

Egentligen vill jag inte behöva skriva om det här. Jag vill att det ska vara en självklarhet. Jag vill inte behöva skriva om kön överhuvudtaget. Jag vill skriva om all jäkla bra musik som görs i det här landet och om att jag vill se alla dessa fantastiska musiker i sommar.

Precis lika skavande är det att, år 2015, behöva skriva om en kampanj mot rasism. Det skär faktiskt att vi hela tiden måste påminna om människors lika värde. Uddevalla Solid sound samarbetar även i år med den ideella organisationen Musiker Mot Rasism. De markerar tydligt sitt ställningstagande för ett inkluderande samhälle genom att bli den första festivalen som deltar i Musiker Mot Rasisms kampanj #motrasism. Hundratals artister har tagit en bild på sig själv med en handskriven skylt med budskapet.

Så ja, Uddevalla Solid Sound tycker jag är en bra förebild för svenska festivaler som strävar efter att vara lite schysstare!