Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Kul stand up med abrupt slut

Trekvartsfullt i publiken, fullt med skrattsalvor och ett abrupt slut. På Blomgrens Komediklubb vet man aldrig vad som ska hända. I torsdags var det höstpremiär på Mortens.

Efter komikern Martin Johanssons skämt om sig själv som adopterad (och med 40-årskris), Filip Hjelmérs "har ni något kul här i Uddevalla förutom bakluckeloppis" (med bra tempo och publiken i sin hand) och klubbarrangören Marcus Blomgren i egen hög person som spelade upp roliga ljudsnuttar med Stefan Sauk när han läste in ljudböcker (Blomgrens jobb till vardags), var det inte dags för Peter Wahlbeck riktigt ännu, utan en rookie kom in på scenen.

Den 16-åriga Valdemar Wahlbeck har gått i pappas fotspår och drog några skämt innan han presenterade kvällens huvudnummer Peter Wahlbeck.

Pizzeria Pingvin och Uddevallasockar

Men det var inte bara klassikern Pizzeria Pingvin som gav den lokala touchen på kvällens show, utan en ny variant efter en gåva från "sockkungen" (Wahlbecks benämning), en kille i publiken.

– Det är inte många i världen som går omkring med en socka på sig där det står Uddevalla, sa Peter Wahlbeck och blottade en färgglad socka under byxbenet.

– Men då skulle du ha Pizzeria Pingvin som motiv, sade han.

"Fy fan vilket bra namn"

Och så var han ju tvungen att berätta hur skämtet om Pizzeria Pingvin kom till honom, då när han var i Uddevalla för tjugo år sedan, och råkade gå förbi pizzerian när han strosade omkring i staden.

– Står det Pingvin? Fy fan vilket bra namn, sade han och berättade att sedan dess har folk skickat namn på pizzerior till honom från hela världen.

Peter Wahlbeck är en rutinerad stand up artist (han har hållit på i drygt 30 år), och höll hela tiden dialogen med publiken levande. Det lockade till många skratt och igenkänning.

Drog skrattsalvor

Han fortsatte på pizzeriaspåret och drog några skämt om pizzasallad på bruten svenska (lite daterat och uttjatat, men publiken garvade). Ja, det var en hel del skämt där Peter Wahlbeck växlade mellan sin halländska dialekt och en med utländskt ursprung, som den om killen som tittade ner mellan parabolantennerna och skällde ut en blottare mot dödshot (efter en rubrik i Hallandsposten).

– Hade det vart en svensk hade han sagt "sluta att blotta, sluta att blotta", sade Peter Wahlbeck och tog emot ytterligare skrattsalvor.

Läs även: Nystart för komediklubb med Peter Wahlbeck på scenen

Abrupt slut

Ett annat dialektskämt om buskis med otroligt fula löständer i käften blev jäkligt roligt i all sin enkelhet (av någon anledning - förmodligen på grund av Peter Wahlbecks skickliga spel).

Och så var det en hel del vitsar med relationskomik och om "vi fulsnygga killar", som slutade i ett enda stort antiklimax eftersom en tjej i publiken helt sonika blev sur och publiken blev snuvad på slutklämmen.

– Du är inte min typ av tjej, men du är min typ av tjej, sade Peter Wahlbeck och pekade på tjejen.

Tjejen som var hans typ gick ut, publiken blev konfunderad, och efter en stund gick Peter Wahlbeck av scenen. Säga vad man vill om Blomgrens Komediklubb, men det verkar alltid hända något där. Oavsett om det handlar om inställda shower efter vilda protester eller folk som inte bara reagerar med skratt i publiken.