Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bohusläningens kultur- och nöjesredaktör Fanny Edstam om årets Eurovision song contest som arrangeras i Israel. Bild: Hatem Moussa, Lasse Edwartz
Bohusläningens kultur- och nöjesredaktör Fanny Edstam om årets Eurovision song contest som arrangeras i Israel. Bild: Hatem Moussa, Lasse Edwartz

Fanny Edstam: "Doin' the omoralisk schlagerfestival"

Årets Eurovision song contest arrangeras i Israel. Något som väcker debatt och känslor. Hur omoraliskt är det egentligen att arrangera en glammig musiktävling mitt i ett pågående krig?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

1975 släppte Ulf Dageby under namnet Sillstryparn låten "Doin' the omoralisk schlagerfestival". En protest mot att Sverige för första gången arrangerade Eurovision Song Contest. Delar av musikrörelsen ansåg att det var ett kommersiellt jippo. Som motreaktion anordnades Alternativfestivalen där flera artister framförde kritik mot tävlingen.

Låten bidrog tillsammans med övriga protester till att Sverige ställde in sin medverkan i Eurovision 1976. Men det uppgavs också att Sverige inte skulle ha haft råd.

När nationer tävlar mot varandra är det svårt att undvika att musikplattformen också blir politisk. Genom åren har konflikterna avlöst varandra.

Förra året vann Netta Barzilai från Israel med låten "Toy". Det innebär att årets Eurovision song contest äger rum i Tel Aviv, Israel. Något som inte har gått obemärkt förbi.

Upprop om bojkott

I ett gemensamt upprop har 171 svenska artister och kulturarbetare krävt att Sverige ska bojkotta Eurovision song contest i Israel. Bland annat har Joakim Thåström, Mikael Wiehe, Karin Dreijer och Olof Dreijer från The Knife och Love Antell skrivit på uppropet.

Man kan konstatera att det är en infekterad och pågående konflikt.

Våldsamheterna fick ny fart häromveckan med hundratals avlossade raketer från Gaza följt av besvarande anfall med pansar och stridsflyg från Israels sida. Sammanlagt har tiotals människor mist sina liv, och inne i Israel har flyglarm hörts i ett antal städer. Bara några mil från den isolerade Gazaremsan arrangeras samtidigt årets upplaga av Eurovision.

LÄS MER: Lista: Eurovision-kontroverser vi minns

LÄS MER: Quiz: Vad kan du om Eurovision song contest?

SVT, som sänder musiktävlingen, menar att de inte tar politisk ställning i konflikten genom att sända programmet.

– Vi har valt att delta i ett internationellt evenemang vars grund är inkludering och att värna allas lika värde även om det hålls i ett land med en politisk konflikt. Evenemanget i sig tar inte politisk ställning och vi tar inte ställning i konflikten genom att sända programmet. Platsen för evenemanget sätter ljus på landets politiska konflikter. Det i sig behöver inte vara negativt, oavsett vilken uppfattning man har i sakfrågan. SVT agerar nu som alltid självständigt i vår medverkan och vår bevakning på nyhetsplats påverkas naturligtvis inte av var Eurovision Song Contest äger rum. SVT kommer oberoende att fortsätta att belysa och bevaka konflikten i Israel i vårt nyhetsutbud och samhällsprogram, säger SVT:s programdirektör Lena Glaser till Aftonbladet.

John Lundvik som framför det svenska bidraget "Too Late For Love" har inte velat svara på frågor från journalister om konflikten. Han menar i stället att han vill fokusera på sitt framträdande. Och det kan jag förstå, ett minsta lilla politiskt uttalande från favorittippade John Lundvik kan riskera alla hans vinstchanser.

ESC utan politik är omöjligt

Trots att Israel inte ligger i Europa har de tillåtelse att delta i tävlingen för att landet har medlemskap i European Broadcasting Union (EBU), världens största sammanslutning för nationella TV- och radiobolag. Förutom ESC görs flera gemensamma sportsatsningar. Israel debuterade i Eurovision song contest 1973 och har till och med 2018 deltagit 41 gånger.

Att SVT och John Lundvik vill fokusera på musiktävlingen är rimligt. Men det är också rimligt att omvärlden reagerar med protester. Ska man verkligen arrangera världens största musikfest samtidigt som det pågår ett krig i samma land? Raketer avfyras och människor dör.

Att inte göra politik av Eurovision song contest är omöjligt.

LÄS MER: Guide: Allt om Eurovision song contest