Fira inte kvinnodagen - berätta de bortvalda kvinnornas historia i stället!

Fortfarande är kvinnorna underrepresenterade i historieböckerna. Bohusläningens kultur-och nöjesredaktör ta hjälp av ett Instagramkonto för att få med även kvinnorna i hennes historiekunskap.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

4 mars 1923 blev gymnastikdirektör Margit Nordin första kvinna att delta i Vasaloppet. Året därpå förbjöds kvinnor att åka loppet. Sedan dröjde det ända till 1981 innan kvinnor fick vara med igen. Och först 1997 började en vinnare utses i damklassen. Den här korta historielektionen är hämtad från Instagramkontot Kvinnohistoria.

Varje dag kommer en ny post om ett kvinnoöde kopplad till dagens datum. Jag får en dos kvinnohistoria varje dag utan att behöva anstränga mig. Kontot har på många sätt berikat mitt liv men varje dag måste jag även hantera det faktum att jag blivit undanhållen alla dessa fantastiska kvinnor i alla dessa år.

ANNONS

Alla de männen från grundskolans läroböcker börjar blekna och de får varje dag göra plats åt ännu en kvinna.

Men, min historiekunskap byggs, sakta men säkert, upp på nytt tack vare att jag följer Instagramkontot. Alla de männen från grundskolans läroböcker börjar blekna och de får varje dag göra plats åt ännu en kvinna. En revansch. För vilka minns jag från mina historielektioner? Inte minns jag då Margit, Inez Milholland, Betty Petterson eller några av dessa fantastiska kvinnor vars öden jag nu tagit del av.

Varför?

De fanns helt enkelt inte med i läroplanen för historia. De var bortglömda, bortvalda eller raderade.

Men visst har det hänt saker sedan jag satt i skolbänken. Det har ploppat upp några nya museer och vi har ett Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Men kvinnornas frånvaro i historieböckerna måste vi fortsätta prata om. För några år sedan räknade Kulturnyheterna de personer som är nämnda vid namn i, då, nyutgivna historieböcker. Endast 15 procent var kvinnor.

När det nu är på gång en kvinnokarta här i Uddevalla har vi verkligen möjlighet att göra skillnad på hemmaplan. Vi kan se till att historien breddas.

Bakom Instagramkontot Kvinnohistoria hittar vi Marika Eriksson. Hon började först med ett konto på Twitter efter att hon insett att kvinnor i historien sällan syntes i sociala medier. Instagramkontot har i dag närmare 90 000 följare och det finns även en fördjupande hemsida med samma namn.

ANNONS

Ge i stället dina döttrar, och söner, en uppdaterad historielektion där de bortvalda kvinnorna får stå i rampljuset.

Vissa av de kvinnliga hjältarna som möter mig på Instagram fastnar lite mer än andra, som Vasaloppskämpen Marit eller Bessie Coleman som var första afroamerikan att ta flygcertifikat.

Kvinnodagen närmar sig, och ja visst är det sorgligt att den fortfarande behövs, men tyvärr kommer den behövas ett tag till. Jag hoppas innerligt att vi alla kan lära oss utnyttja dagen rätt. Lyft och belys de viktiga frågorna och tacka nej till firande. Ge i stället dina döttrar, och söner, en uppdaterad historielektion där de bortvalda kvinnorna får stå i rampljuset.

ANNONS