Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Så här under Världsbokveckan vill jag passa på att hylla det rum i mitt hus som betyder mycket för mig", skriver Karin Carlsson. Bild: Lasse Edwartz

Karin Carlsson: Karin Carlsson: "Vill hylla det rum som betyder mycket för mig"

När vi tog över min makes föräldrahem för några år sedan hade jag ett krav. Jag ville ha ett bibliotek med en skön läsfåtölj där jag kan sitta och läsa. Så blev det också. Nu har jag ett bibliotek med böcker från golv till tak.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Där finns allt från Sidney Sheldons Tracys hämnd, till PD James, Agatha Christie, Maria Lang och Fjodor Dostojevskijs Brott och straff till nyare alster som Lars Keplers Lazarus och Camilla Läckbergs En bur av guld. Kort och gott: där finns mycket att läsa. I så gott som alla genrer. Så här under Världsbokveckan vill jag passa på att hylla det rum i mitt hus som betyder mycket för mig.

Världsbokveckan pågår för femte året i rad. I år mellan den 23 och 29 april. Det är en vecka instiftad av Sveriges bokhandlare för att främja läsning. I år har de bland annat delat ut 50 000 exemplar av ungdomsboken PAX Nidstången gratis till ungdomar i hela landet.

För jag sitter där och läser nästan jämt. Det är ingen överdrift. Jag jobbar så klart och andra intressen är träning och idrott. Men så fort jag får en stund över tar jag min bok och sätter mig och läser en stund. Böcker är en stor del av mitt liv och har varit det sedan jag var liten. Genom böckerna fick jag upptäcka nya världar och drömma mig bort. Precis som alla andra småflickor läste jag om Kulla-Gulla, Anne på Grönkulla, Fem-gänget, Kitty och Narnia. Så småningom gick jag över till lite mer, i min värld, avancerade böcker. Per-Anders Fogelströms stadsserie om Mina drömmars stad slukade jag som en besatt. Maria Langs deckare om Christer Wiik och Agatha Christie med karaktärerna Miss Marple och Hercule Poirot tog mig ännu längre och vidgade mitt intresse för spänningslitteratur. Fascinationen för det riktigt makabra ökade och en av mina absoluta favoritförfattare är nu Jo Nesbö och hans böcker om Harry Hole.

LÄS MER: Kvinnlighet och moderskap med övernaturliga inslag

Jag är med i två olika bokcirklar där vi träffas och diskuterar böcker med jämna mellanrum. Spänningsromaner av olika slag har alltid tillhört mina favoriter, men tack vare mina fantastiska bokvänner har jag också upptäckt genrer som jag aldrig någonsin skulle få för mig att läsa annars. Vad sägs om sydkoreanska fabler, skräck och fantasy. Fantasy är inget som tilltalar mig alls, men jag är noga med att läsa allt för att kunna uttala mig om vad jag tycker om och inte tycker om. En genre som jag fastnat mer och mer för är biografier. Alla människor har en historia att berätta och med min bakgrund inom idrotten och sportjournalistiken har jag läst många biografier framför allt av idrottsstjärnor. Inte minst boken om Zlatan Ibrahimovic från 2011 där jag fick en helt annan syn på den världsstjärna jag alltid beundrat.

Just nu läser jag Dvalan av Camilla Grebe, Innan ni tog oss av Lisa Wingate, Sapiens: A brief History of Humankind och Arvet av Yrsa Sigurdadottir. Jag har ständigt fyra böcker i gång samtidigt. En som jag läser på "riktigt", en som jag läser som E-bok på surfplattan, en som jag lyssnar på när jag är ute och går eller åker bil, och en reservbok som jag tar till om det behövs. Om jag helt plötsligt skulle stå utan bok och få en stund över, hemska tanke.