Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

"Skrivandet kan användas som ett mäktigt vapen"

Kulturtant. Småkriminell. Galen. Slarvig. Knarkare. PK-maffia. Kommunistkärring. Golare. Hipster. Hellre snut än journalist. Alla drabbas vi av fördomar. Gammal som ung, fattig som rik, vart man än bor.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ovanstående tillmälen är något jag då och då möts av. Ibland ligger det en sanning i det hela, ibland inte.

Ofta är stereotyper om människor något man bär med sig och som förstärks med åren som går. Fördomar kan användas i situationer när man vet väldigt lite, men ändå måste göra en bedömning. Det kan vara bra för att säkra upp eller skydda sig själv. Som en slags försvarsmekanism. Är blivande hyresvärden stabil och pålitlig? Är nya arbetsgivaren något att ha? Kan jag prata med denna man på hållplatsen utan att det blir problem?

Ibland visar ens första instinkt att man hade helt rätt. Men fördomar kan också ställa till det.

För ofta så visar det sig att saker och ting inte är så självklara som man först trodde. En du trodde var perfekt visade sig vara en stor idiot. Och den mest oväntade personen kan bli ens livskamrat.

Småkriminell. Galen. Slarvig. Knarkare. Det är ord som kan lägga den fällande domen när jag inte får ett jobb. Trots att jag egentligen är väl lämpad för uppdraget.

Men dessa fördomar mot mig kan jag inte direkt påstå är etablerade. Jag är ändå förskonad. Jag är vit (snarare rosa), medelklass, självsäker, utbildad och kan tala för mig. Dessutom kan jag det här med att skriva.

Vissa blir dagligen dömda för sin hudfärg, sitt handikapp eller klassbakgrund. Fördomar kan få allvarliga konsekvenser.

Men att kunna tala, skriva och visa vem man är kan användas som ett mäktigt vapen.

Det innebär att man kan påverka och ta sig fram, trots de första mest uppenbara attributen folk dömer en för. Det kan övertyga andra om att du vet. Du har koll. Du är påläst. Du vet vad du pratar om. Man bör lyssna på dig.

Vilka erfarenheter har du kring fördomar? Vad har du mött och hur har du behandlat andra? Hur kan man bryta igenom fördomar och visa vem man verkligen är? Det är frågor som kan vara värda att ställa till sig själv.

Är du ung och boende i Bohuslän? Delta i vår skrivartävling.

LÄS MER: Bohusläningens skrivartävling