Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Kulturpersonligheterna som lämnade oss under 2020

2020 har handlat mycket om död, sorg och saknad i spåren av coronaviruset. Flera kulturpersonligheter, bland andra Sven Wollter, Adam Alsing och John Prine var bland dem som dog med covid -19.
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Jörn Donner, filmare, författare och debattör, död 30 januari

Under sin långa karriär skrev Jörn Donner ett femtiotal böcker och regisserade runt 15 filmer. Han arbetade mycket tillsammans med Ingmar Bergman. 1983 fick han en Oscar för sin roll som producent bakom "Fanny och Alexander". Som författare var han mest känd för sin familjesvit om 14 böcker, som gavs ut från 1955 till 2011. Han var även en stridbar debattör och kallades av Expressens Bo Strömstedt för "Finlands argaste unga man". Jörn Donner blev 86 år.
Bild: FREDRIK PERSSON
Bild: FREDRIK PERSSON

Ola Magnell, artist och låtskrivare, död 6 februari

Låtskrivaren och artisten bakom bland annat ”Påtalåten” och ”Ta det kallt, det är allt” gick bort den 6 februari. ”Kombinationen av lekfullheten, vemodet och den existentiella samhällskritiken, som ofta dessutom parats med ett oerhört allvarligt drag, gjorde Magnell till en förebild för många, inte minst unga poeter i vardande. Han var en som stod på sidan om den utstakade vägen, i mörkret och höll upp sin egen skylt”, skrev Cecilia Hansson i sin runa. Ola Magnell blev 74 år.
Bild: Laurent Cipriani
Bild: Laurent Cipriani

Max von Sydow, skådespelare, död 8 mars

Som riddaren Antonius Block spelade han schack mot Döden i Bergmans ”Det sjunde inseglet”. En av de mest klassiska scenerna i svensk filmhistoria. Få kunde som Max von Sydow med minimalistiskt minspel, uttrycka så mycket. Med stark karisma briljerade han i alla upptänkliga genrer: från drama till historiska epos, från science fiction till ren komedi. I USA slog han igenom som Jesus i ”Mannen från Nasaret” - men blev snart minst lika känd för sina insatser som andeutdrivare i ”Exorcisten” eller skurk i Irvin Kershners Bondfilm ”Never say never again”. Max von Sydow blev 90 år.
Bild: Donn Jones
Bild: Donn Jones

Kenny Rogers, 21 mars

Kenny Rogers hyllades förstås med både sång och tårar på årets corona-anpassade Country Music Awards-gala. I hemlandet USA rankades han som en av de största, breda countryartisterna och hade en lång och framgångsrik karriär. I Sverige var han mest känd för brottarhiten ”Islands in the stream” med Dolly Parton och kanske för att han flimrade förbi i ”We are the world”-videon. Finsmakarna i First Aid Kit handplockade hans kanske bästa låt, ”The Gambler”, till sin liverepertoar redan för flera år sedan. Kenny Rogers blev 81 år.
Bild: Mark Humphrey
Bild: Mark Humphrey

John Prine, artist och låtskrivare, död 7 april

Coronan tog John Prine som var sårbar inför det nya viruset efter flera års problem med hälsan. Prine var möjligen inte känd för den breda massan, men rankades som en av de allra största låtskrivarna inom country och americana. ”John Prine blev aldrig det stora namnet, den där artisten som dina arbetskamrater eller kusiner gillade, men för oss som upptäckte hans musik fanns där verkliga berättelser att lyssna till, empatiska livsöden att ta del av, en hel värld att utforska”, skrev Jan Andersson i sin runa. John Prine blev 73 år.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Adam Alsing, programledare, död 15 april

När nyheten om att programledaren Adam Alsing hastigt gått bort med covid chockade det många svenskar. För att han var älskad i sin yrkesroll men också för att det gav insikt i hur allvarligt och svårbedömt det nya viruset var. Adam Alsing var en folkkär person som hittade en stor publik genom olika uppdrag inom radio och tv. Han var också uppskattad och älskad hos sina kollegor som alla pratade om vilken varm och positivt person han var. Adam Alsing blev 51 år.
Bild: Leo Sellén / TT
Bild: Leo Sellén / TT

Per Olov Enquist, författare, död 24 april

Författaren från Hjoggböle i Västerbotten har gett oss oförglömlig litteratur från debuten ”Kristallögat” 1961 och framåt. Slog igenom gjorde han med ”Magnetisörens femte vinter” (1964). Bland de många uppskattade verk som sedan följde finns ”Musikanternas uttåg”, ”Nedstörtad ängel”, ”Kapten Nemos bibliotek”, ”Livläkarens besök”, ”Boken om Blanche och Marie” och ”Ett annat liv”. Han var även verksam som dramatiker och skrev manus till filmer som ”Hamsun”, ”Pelle Erövraren” och ”Il Capitano”. ”Hans litteratur lägger till i stället för att dra ifrån. Den är en expansion.” skrev Mattias Hagberg i GP i samband med hans bortgång. Per Olov Enquist blev 85 år.
Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Maj Sjöwall, författare, död 29 april

Tillsammans med maken Per Wahlöö lyckades Maj Sjöwall förändra hela deckargenren, och införa mer socialrealism. Sammanlagt tio kriminalromaner om poliskommissarie Martin Beck blev det, som filmatiserats åtskilliga gånger – först med Gösta Ekman i huvudrollen. Paret Sjöwall/Wahlöö dök ofta upp i små cameoroller i filmerna. Serien startade 1965 med ”Roseanna” och avslutades med ”Terroristerna” 1975 – samma år då Per Wahlöö gick bort. I augusti i år kom Johan Erlandssons ”Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for”. Maj Sjöwall blev 84 år.
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kristina Lugn, författare, död 9 maj

”Den en enda människa jag träffat som på riktigt levde i ögonblicket.”skrev dottern Martina Montelius nyligen om sin mamma i en fin text i Expressen inför SVT:s dokumentär ”Lugn bara Lugn”. Kristina Lugn ville redan som barn bli poet, debuterade 1972 med ”Om jag inte” och slog igenom stort 1983 med ”Bekantskap sökes med äldre bildad herre”. Med en oemotståndlig mix av humor, svärta, språklig skärpa och existentiellt tvivel vann hon svenska folkets hjärtan. ” Jag älskade hur dikterna fick mig sänka blicken mot det futtiga, solkade och skamliga. Jag ville aldrig höja blicken igen.” skrev Malin Lindroth i sin minnestext i GP. Kristina Lugn blev 71 år.
Bild: Hval
Bild: Hval

Little Richard, artist, död 9 maj

”Little Richard var bland mycket annat också den, som tillsammans med James Brown, visade för oss alla hur en rockshow skulle göras. Den totala utlevelsen, dynamiken, dramaturgin. Känslan av att där och då kan vad som helst hända. Och ibland också gör det. Nu har Little Richard lämnat oss. Därmed dog trots allt en del av rockmusiken. Rest in “a wop bob alu bob a wop bam boom”, Little Richard”, skrev GP:s Johan Lindqvist i sin runa. Little Richard blev 87 år.
Bild: Balazs Mohai
Bild: Balazs Mohai

Ennio Morricone, kompositör, död 6 juli

”Morricones verklista är diger, med långt över 100 olika soundtrack som sträcker sig fram till Quentin Tarantinos ”The hateful eight” från 2015, skriven när Morricone är över 85 år gammal. Hans musik är fri i förhållande till det som låter, men också till det som inte låter. Det finns ingenting som begränsar, bara klanger och melodier som äventyrligt hittar fram och hem, mitt i det pulserande livet”, skrev GP:s Magnus Haglund i sitt minnesord. Ennio Morricone blev 91 år.
Bild: Joe Giblin
Bild: Joe Giblin

Justin Townes Earle, artist och låtskrivare, död 20 augusti

Justin Townes Earle, son till låtskrivaren och artisten Steve Earle, var en av americanans främsta förnyare och ansågs av många vara en vassare låtskrivare än sin pappa. ”Så många har lutat sig mot din musik och dina texter genom åren och vi hoppas att din musik ska fortsätta vägleda dig på dina resor”, skrev familjen på Facebook i samband med beskedet om Justins död. Justin Townes Earle blev 38 år.
Bild: Bertil Ericson/TT
Bild: Bertil Ericson/TT

Anita Lindblom, död 6 september

Sångerskan som blev synonym med schlagern "Sånt är livet", en cover på Roy Hamiltons "You can have her" Genombrottet kom dock redan 1956 med "Ljuva ungkarlstid" 1956. Hennes privatliv uppmärksammades under åren 1966–1970 då hon var gift med boxaren Bosse Högberg, ett stormigt äktenskap som slutade med att hon flyttade utomlands. I början av 1970-talet återvände Lindblom till Sverige, medverkade i filmer som "En kärlekshistoria" och "Rännstensungar" samt ett antal framgångsrika krogshower innan hon drog sig tillbaka från rampljuset några år senare. Anita Lindblom blev 82 år.
Bild: Chris Pizzello
Bild: Chris Pizzello

Eddie Van Halen, gitarrist, död 6 oktober

En av musikhistoriens mest ikoniska rockgitarrister som blev världsberömd i bandet Van Halen. ”Van Halens musik i sin helhet är så klart vanlig 80-talsrock. Eddie Van Halens gitarrspel var det som stack ut. Vilt och sömlöst blandar han olika tekniker, pull-offs, picking, konstflageoletter, tapping och slides, på ett eget och nästan lite stöddigt vis. Han ger sken av att vilja verka spontan och lite slafsig samtidigt som att det är oerhört tekniskt precist”, skrev GP:s Carl Magnus Juliusson i sitt minnesord. Eddie van Halen blev 65 år.
Bild: Matt Sayles
Bild: Matt Sayles

Sean Connery, skådespelare, död 31 oktober

Den skotske skådespelar-giganten gjorde visserligen en hel andra roller. Men får många var och förblir han den ”ende riktige James Bond”. GP:s Mats Johnsons mindes honom i sin text: ”När man tittar på dåtidens Bondfilmer med Connery några decennier senare känns de onekligen lite mossiga. Det gäller inte minst kvinnosynen - men Connery som filmstjärna och sexsymbol håller måttet med råge. Connery reducerade aldrig Bond till en barntillåten låtsasagent”. Sean Connery blev 90 år.
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Jan Myrdal, författare och debattör, död 30 oktober

En av landets mest energiska författare och debattörer i allt från politik och samhällsbyggnad till litteratur och samliv. Kontroversiell och ifrågasatt men alltid säker på sin sak. Gav sammanlagt ut ett 80-tal böcker. Medgrundare till kulturtidskriften Folket i bild/Kulturfront 1972.
”Jag har läst honom i 50 år och han betydde allt för mig. Det var han som öppnade upp världen för mig och var mitt personliga universitet. Han skapade min världsbild, sade vännen Lasse Diding till GP. Jan Myrdal blev 93 år.
Bild: Elisabeth Alvenby
Bild: Elisabeth Alvenby

Tomas Forser, teaterkritiker, död 9 november

Skarp, analytisk och omtyckt. Tomas Forser var professor i litteraturvetenskap i Göteborg, kulturchef på Göteborgs Posten 1990-1998 och under fem decennier från 1960 och framåt också verksam som kritiker i dagspress. En sysselsättning han reflekterar över i boken ”Kritik av kritiken” (2002). I mitten av 1970-talet var han redaktör för tidskriften Ord och bild, och han var också en av initiativtagarna till att en kulturvetarutbildning skapades i Göteborg. ”Bättre än någon annan teaterkritiker förmådde han levandegöra vad en skådespelare gör när hen spelar teater.” skrev Mikael Löfgren i sin minnestext i GP. Tomas Forser blev 77 år.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Sven Wollter, skådespelare, död 10 november

Sven Wollter var aktiv in i det sista och skulle bland annat turnera med Nynningen när han blev smittad av corona. Några veckor senare gav kroppen upp och Sverige förlorade en av sina största och mest folkkära skådespelare. ”Han pratade alltid om teatervärlden, som att vi alla är länkar i en kedja, och att vi alltid måste se både bakåt och framåt. Han visste vikten av kulturen och framhöll den alltid”, sade vännen, kollegan och regissören Eva Bergman i GP. Sven Wollter blev 86 år.
Bild: Kirsty Wigglesworth
Bild: Kirsty Wigglesworth

John le Carré, författare, död 12 december

”Med sällsam stilistiskt skärpa, särskilt i dialogerna, intelligenta historier och alltid ytterst välgjord research blev le Carré en av efterkrigstidens främsta engelskspråkiga författare. Hans komplicerade spionthrillers i moralens gränsland handlar om infernaliskt ränksmideri, institutionaliserat bedrägeri samt cynism och svek utfört i Partiets, nationens eller den snöda vinningens namn. John le Carrés plats i det litterära landskap är därför bredvid humanistiskt och moraliskt drivna författare som Charles Dickens och George Orwell - personer orädda att gå i klinch med dumhet, girighet och politisk korrekthet var än de ger sig tillkänna”, skrev GP:s Torgny Nordin i sitt minnesord. David Cornwell, mer känd som John le Carré, blev 89.
Bild: Bertil Ericson / TT
Bild: Bertil Ericson / TT

Roland Cedermark, musikant, död 24 december

Efter att ha varit kapellmästare i dansbandet Cedermarks mellan 1958 och 1973 debuterade Roland Cedermark 1976 som soloartist på dragspel med albumet "Lady be good". Genom åren har han gett ut åtskilliga skivor med allt från tolkningar av Evert Taube och Elvis Presley till egna kompositioner som "Mosippan", "Fem röda rosor till dej" och "Varje dag är en gåva". Cedermark var också en flitig gäst i tv-program, som "Nygammalt", "Allsång på Skansen" och olika kaféprogram. Roland Cedermark blev 82 år.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gösta Linderholm, trubadur och låtskrivare, död 29 december

Gösta Linderholm låg bakom låtar som "Rulla in en boll och låt den rulla" och "Näktergalens ö". Han skrev även musiken till filmversionen av "Rasmus på luffen" från 1981.
2020 tilldelades Linderholm Ferlinsällskapets trubadurpris. ”Han var en både trevlig och glad och lite galen människa. Vi hade så trevligt, jag saknar honom väldigt. Det är en stor förlust”, sade kollegan och vännen Eddie Bruhner till TT. Gösta Linderholm var bosatt i Strängnäs med sin fru Lena och paret bodde även växelvis i Provence i Frankrike. Gösta Linderholm blev 79 år.