Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kurt Russell gör rollen som jultomten i Netflixfilmen "The Christmas chronicles". Pressbild.

Kurt Russell spelar tomten: "Han fanns"

Kurt Russell tror på jultomten. Det framkommer med all önskvärd tydlighet när TT träffar honom för att tala om Netflixfilmen ”The Christmas chronicles”.

I filmen spelar han just Jultomten. Två syskon, Kate och Teddy, vill fotografera honom när han besöker deras hem. Men detta leder till stor kalabalik med försvunna renar, bil- och slädjakt och fängelsebesök för den skäggprydde julklappsutdelaren.

Kurt Russell verkar ha trivts oerhört i rollen och håller ett försvarstal för tomtens existens.

- För det första var han inte någon serietidningsfigur, han fanns, han föddes runt år 82–83 efter Kristus. Han fanns. Och myterna och legenderna runt honom är verkliga, säger han.

- Jag ville att rollfiguren i filmen skulle presenteras på det sättet. Han är en viktig person i vår familj. Julen är stor hos oss.

Som att spela Elvis

Han beskriver tomten som en unik rollfigur, någon som ger världen något värdefullt. Samtidigt är det svårt att spela en ikon.

- Jag tyckte det var en underbar möjlighet att få spela den här rollfiguren. Det var som när jag spelade Elvis. Han hade nyligen avlidit, han var oerhört känd, så jag hade parametrar som jag måste hålla mig inom. Många rollfigurer som jag har spelat under åren har blivit sådana som man kommit ihåg och några av dem har blivit ikoniska. Här skulle jag spela en ikon, någon vars kunskap om världen har existerat i 1 700 år. Det är bara religiösa figurer som har varat så länge, så han är verkligen unik.

Nästa Tarantino-film

Russell har gjort en rad actionfilmer med mycket våld, senast i flera av Quentin Tarantinos filmer. Var det här en chans att göra något annorlunda?

- Nej, jag har gjort en massa familjefilmer tidigare. Jag gjorde "Bilskojarna", och en massa Disneyfilmer. Jag är bara en skådespelare som spelar en roll. Men jag försöker alltid att spela just den rollen på absolut bästa sätt för historien. Det var inte annorlunda den här gången, jag ville se till att storyn berättades på bästa möjliga sätt.

Sommaren 2019 får vi se Russell i Tarantinos film ”Once upon a time in Hollywwod”. Han spelar där en stuntkoordinator.

- Det var underbart att läsa manuset, för jag läste hemma hos honom, i odjurets hjärta. Odjuret är Hollywood. Det passade så bra in på mitt förflutna, det var en verkligt speciell upplevelse. Och han var verkligen angelägen att jag skulle läsa det, för han visste att det fanns så mycket kopplingar till tiden då jag jobbade i Hollywood. Jag började 1961, men den här filmen utspelas runt 69. Jag var med i några av de tv-serier som nämns i filmen, säger Kurt Russell.

”The Christmas chronicles” får premiär på Netflix den 22 november.