Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Lasse Åberg fick Piratenpriset

Piratenpriset tilldelas i år mångkonstnären Lasse Åberg. Priset tillkännagavs utanför det gamla pumphuset i Vollsjö, Fritiof Nilsson Piratens födelseort. Själv fick Åberg av naturliga skäl beskedet på förhand via telefon.
- Jag blev uppringd av en jovialisk man och jag trodde att det var typ candid camera eller sådär, att det var någon som skämtade med mig. Tänkte nästan ringa tillbaks och kolla att det inte var någon Kalle Sändare-typ som slagit till, säger Lasse Åberg till TT.

Efter att ha suttit instängd i pumphuset någon timme, alltmedan pressen och en betydande del av lokalbefolkningen samlats utanför, kunde han slutligen stega ut och ta emot ovationerna.

- Jag är oerhört smickrad. Jag gillar Piraten, jag har läst en hel del av honom, sade Åberg efter tillkännagivandet.

"Föredömlig" gravsten

Piratens gravsten är "ett föredöme", enligt Åberg. "Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972" står det ingraverat i författarens gravsten på Ravlunda kyrkogård.

- Han är ju en oerhört sympatisk, lite sammansatt figur, tycker jag, med rätt drastisk humor, säger Åberg.

I motiveringen beskrivs Åberg som en verklig mångkonstnär: skådespelare, musiker, regissör, författare, formgivare, konstnär och "samlare av allt som har med Musse Pigg att göra".

- Han är en fantastisk humorist och en genuin underhållare som har roat oss i nästan ett halvt sekel. Och särskilt då att han har roat hela svenska folket, från de allra minsta till oss lite äldre, säger Peter Danielsson, jurymedlem och skattmästare i Piratensällskapet.

Ville rädda barndomshemmet

Piratenpriset har delats ut sedan 1989. Men Fritiof Nilsson Piratensällskapet bildades redan 1982 med förhoppningar om att rädda författaren Fritiof Nilssons barndomshem. Protesterna gav dessvärre aldrig resultat, en tidig sommarmorgon 1983 revs stationshuset. Men föreningen är i dag enligt egen utsago Sveriges största litterära personsällskap med cirka 3 500 medlemmar.

Priset på 100 000 kronor delas ut under högtidliga former den 13 juli i Kivik.