Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ella Lemhagen regisserar, Greta Hedin spelar Unna och Louise Radon Turid i "Turid - en vikingasaga". Pressbild.

Lemhagen gör magisk vikingasaga

Guldbaggebelönade regissören Ella Lemhagen tar steget från drama på vita duken till drama i radio. Äventyrsdramat handlar om den 15-åriga kungadottern Turid, vars vikingaby drabbas av krig och svält.

"Turid - en vikingasaga" är en radioserie baserad på två av böckerna i trilogin om vikingatjejen Turid, skrivna av Elisabeth Östnäs.

Turid ger sig ut på en farlig resa tillsammans med trälen Unna för att hitta sin trolovade. Turid har även magiska krafter och gör samtidigt resor i andevärlden. I rollerna som Turid och Unna hörs Louise Radon och Greta Hedin. I övriga roller återfinns bland andra Alexandra Rapaport, som spelade i Ella Lemhagens film "Tzatziki, morsan och polisen" från 1999.

"Vi har tillsammans försökt ta ett filmiskt grepp om mediet och skapat en vacker och suggestiv stämning, som inte väjer för det svarta i historien. Jag vill att alla ska kunna identifiera sig med Turid, trots att hennes förutsättningar är ganska olika våra", säger Ella Lemhagen i ett pressmeddelande.

Musiken framförs av delar av Sveriges Radios symfoniorkester och har komponerats av Fredrik Emilsson, som arbetat med Lemhagen på långfilmerna "Patrik 1,5" och "Pojken med guldbyxorna". "Turid - en vikingasaga” börjar sändas söndag 28 oktober.