Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lerin möter Lyngstad. "Jag hade inte några stora förväntningar på vad serien skulle leda till men det blev överraskande många bra samtal."

Lerin låg sjuk hos Abba-Frida

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Hos Annifrid Lyngstad blev han sjuk. Men Mikael Persbrandt visade sig å andra sidan inte alls vara så tuff och hård som befarat.

I kväll sänds första avsnittet av tv-serien Vänligen Lars Lerin. Den folkkäre konstnären ger sig ut i världen för att försöka komma under ytan på sex kända personer – och för att se om vänskap uppstår.

Serien är producerad av Mexiko media, Filip och Fredriks bolag. Personerna i serien är utvalda tillsammans med dem.

– Men de flesta är mina förslag. Några var lätta att få med, medan andra krävde lite längre överläggningar. Annifrid Lyngstad och Mikael Persbrandt är väldigt försiktiga med att säga ja till saker och ting, vi fick träffas först för att se om kemin stämde innan de tackade ja, säger Lars Lerin.

Annifrid Lyngstad är en gammal tonårsidol. I första programmet möts de i hennes hem på Mallorca. Då fick Lars Lerin njurbäckeninflammation.

– Jag var jättedålig. Det var en riktig pärs, jag minns knappt något av det vi sa. Och det var ju förargligt att bli liggande sjuk hemma hos Abba-stjärnan. Men vi överlevde allihop.

För ett par år sedan hade det varit otänkbart för honom att kasta sig in i djupa samtal med okända personer framför en kamera

– Jag var helt skräckslagen förr i tiden. Jag hade social fobi. Det går inte jämföra med hur det är nu, jag bedövade mig med olika medikamenter för att våga. Det är skönt att slippa det. Jag tycker det är intressant att utmana mig själv. Det kostar mycket energi att våga ge sig iväg till någon som jag aldrig har träffat, att gå emot sin rädsla. Men det är tillfredsställande att se att man klarar mer än man tror.

Han har fortfarande kontakt med de flesta av dem han mötte under inspelningen, även om geografiska avstånd gör att kontakterna inte kan bli så täta.

– Nino Ramsby umgås jag mycket med, han har en flickvän i Karlstad.

Inför mötet med Mikael Persbrandt hade han en bild av en tuff och sträng person.

– Men han visade sig vara en varm och trevlig människa med mycket humor.

I sommar ställer Persbrandt ut sin konst på Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad.

Vad vill du att tv-serien ska förmedla till tittarna?

– Jag tänker inte så med något jag gör. Jag bara gör det och hoppas att det faller i god jord. Man får vara sig själv och hoppas att någon tycker om det.

Har du lätt att vara dig själv inför kameran?

– Jag känner ju att kameran är där, men glömmer lätt bort den när jag träffar en människa och börjar samtala.

Har du sett de färdiga programmen?

– Jag har sett tre. Men jag ska titta på alla. Det är plågsamt att se sig själv men jag vill gärna se hur det blev.

Du syns och hörs mycket i tv och radio. Hinner du måla något?

– Ja då. Jag får många förfrågningar, men jag tackar bara ja till det som känns kul. Just nu lever jag mitt vanliga liv i Hammarö och målar.