Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Lill Lindfors får Lisebergsapplåden

Årets mottagare av Lisebergsapplåden är Lill Lindfors. Hon kommer att ställa priset bredvid Cornelis Vreeswijk i bokhyllan och passar på att slå ett slag för Evert Taube – som Nobelpristagare.

Det var sångerskan och artisten Lill Lindfors som skred in genom dörröppningen när Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson avslöjade vem som får årets Lisebergsapplåd vid en ceremoni i nöjesparken på onsdagen.

I den långa motiveringen står bland annat: "Genom hennes beundransvärda musikaliska och humoristiska förmåga samt mångsidiga artisteri har hon fått svenska folket att skratta och le igenkännande åt alla våra mänskliga glädjeämnen och tillkortakommanden."

– Det är jätteroligt! För mig är det extra betydelsefullt att jag får priset i Göteborg. Jag startade min karriär här när jag fick provspela för Karl Gerhard. Jag har haft många goa stunder i Göteborg, säger Lill Lindfors.

Hon lyfter särskilt fram de gånger då hon varit med i "Lotta på Liseberg".

– Det är alltid en så otroligt varm stämning här. Skansen i all ära, men Lotta skapar en väldigt gedigen samhörighet med publiken.

"Får dela på hedersplatsen"

Lisebergsapplåden är en utmärkelse som delas ut en gång per år till "någon som gjort Sverige gladare". Priset består av en bronsskulptur av två klappande händer, skapad av Astri Bergman Taube 1978.

– Jag ska ställa den bredvid Cornelis Vreeswijk-stipendiet därhemma. Båda är i brons så de får dela på hedersplatsen, säger hon.

Bland tidigare pristagare finns bland andra Povel Ramel, Astrid Lindgren, Magnus & Brasse, Håkan Hellström, Lotta Engberg och Mia Skäringer. Förra året gick Lisebergsapplåden till Christer Lindarw.

En som inte har fått priset är Evert Taube. Lill Lindfors hyllar honom och tycker att han borde tilldelas ett om möjligt ännu finare pris.

– Jag tycker att de borde ge honom Nobelpriset postumt. Inget ont om Bob Dylan, men Evert Taubes texter är verkligen makalöst fina.

Hann inte komma till "Lotta på Liseberg"

Pristagaren må vara 79 år, men hon jobbar för fullt och det fullspäckade schemat var orsaken att det inte gick att hålla prisutdelningen under "Lotta på Liseberg", som förra året.

– Jag kunde bara ett datum och då var programmet redan fullt. Vi fick inte till det riktigt, utan blev tvungna att lösa det såhär, säger Lill Lindfors.

Istället blev lösningen att hon hyllades på Lisebergs årliga personalfest på onsdagen, då hon också uppträdde med ett par låtar ur sin stora repertoar.

FAKTA: Hela motiveringen

“Årets mottagare av Lisebergsapplåden är en väldigt mångsidig artist. Sångglädjen och musikaliteten är det som först dyker upp i tankarna. Dessa goda egenskaper har skapat en unik kontakt med publiken under hennes mångåriga karriär. Förmågan att skapa framträdanden som präglas av glädje, humor, ödmjukhet och frihet är enastående. Samtidigt som en stark vilja till förnyelse är en röd tråd under hela karriären.

Och vilken karriär! Hon har spelat in ett av de mest hyllade debutalbumen under svenska populärmusikens historia, ett otal krogshower, revyer och musikaler, flera filmroller, hyllade och prisbelönta tv-produktioner, programledare för Eurovision Song Contest, föredragshållare, UNICEF-ambassadör, med mera.

Genom hennes beundransvärda musikaliska och humoristiska förmåga samt mångsidiga artisteri har hon fått svenska folket att skratta och le igenkännande åt alla våra mänskliga glädjeämnen och tillkortakommanden. Hennes förmåga att från scenen, tv-skärmen eller filmduken underhålla samt belysa de existentiella frågorna och i djupet beröra människor i över sex decennier gör henne till en självklar del av Sveriges nöjes- och kulturliv. Hon förtjänar all respekt och beundran för hennes insats."

FAKTA:

Tidigare pristagare

1979 Povel Ramel

1980 Hasse å tage

1982 Sten-Åke Cederhök

1983 Lennart Hyland

1984 Hagge Geigert

1985 Astrid Lindgren

1986 Carl-Gustaf Lindstedt & Torbjörn Nilsson

1987 Nils Poppe

1988 Galenskaparna och After Shave

1989 Jan Malmsjö

1990 Björn Skifs

1991 Dizzie Tunes

1992 Robert Broberg

1993 Tomas von Brömssen

1994 Gösta Ekman

1995 Lill-Babs Svensson

1996 Benny Andersson & Björn Ulvaeus

1997 Charlie Norman

1998 Lasse Åberg

1999 Leif "Loket" Olsson & Sonya Hedenbratt

2000 Carola

2001 Robert Gustafsson

2002 Lasse Berghagen

2003 Alice Babs

2004 Jerry Williams

2005 Per Gessle

2006 Sven-Ingvars

2007 Ronnie Hartley

2008 Sven-Bertil Taube

2009 Lotta Engberg

2010 Tomas Ledin

2011 Håkan Hellström

2012 Eva Rydberg

2013 Magnus och Brasse

2014 Jonas Gardell

2015 Mia Skäringer

2016 Lena Philipsson

2017 Johan Glans

2018 Christer Lindarw